Skvelé keksíky plné chuti a to celkom bez vajíčka. Jednoduchý hrnčekový recept na pečenie. Stačí vám šálka s objemom 200ml a polievková lyžica.
Suroviny:
- 2 PL zomletých ľanových semiačok
- 5 PL vody
- 1/2 šálky arašídového masla
- 1 šálka zomletých ovsených vločiek
- 1 šálka múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky rastlinného tuku (napr. Kokosový)
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- Štipka soli
Postup:
- Na jemno zomleté ľanové semiačka zmiešame s vodou a necháme 5 minút postáť.
- Arašídové maslo zmiešame s roztopeným tukom a cukrom.
- Pridáme ľanové semiačka, ovsené vločky ktoré sme v kuchynskom robite pomleli na jemno (alternatívne sa dá kúpiť ovsená múka). A takisto pridáme múku a prášok do pečiva a štipku soli.
- Miesime až sa zložky spoja a potom cesto zaroľujeme do valca, tento zamotáme do potravinovej fólie a necháme 20 minút tuhnúť v mrazničke.
- Cesto potom vyberieme, odbalíme z fólie a rozdelíme na rovnako veľké diely.
- Tie potom medzi rukamy súľame a vytvarujeme guľky.
- Guľky pokladieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180C po dobu 30 minút do chrumkava.
- Z plechu odoberieme až keď sú vychladnuté, inak by sa mohli zlomiť.
- Kdo chce poleje hotové sušienky roztopenou horkou čokoládou.