Chutný recept z kysnutého cesta, vhodný tiež na servírovanie návšteve či k studenému občerstveniu. Z uvedeného množstva cesta vyvstanú 2 vrkoče alebo 8 uzlíkov. Kdo chce môže namiesto tuniaka použiť takisto hovädzie mleté mäso, ktoré pred nanesením na cesto krátko opražíme v panvici.
Na cesto potrebujeme:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc +1Pl kr.cukru (na kvások)
- 1Pl soli
- 4Pl oliv. Oleja
- 1Pl masla
- Ca. 150ml vlažnej vody
Na oblohu potrebujeme:
- 1 dóza tuniaka vo vlastnej šťave
- 5-6Pl rajčinového pretlaku
- 3 sušené paradajky
- 1 červená paprika kápia
- 1 červená menšia cibuľa (samozrejme mozno použiť aj klasickú cibuľu)
- 50g olív
- soľ, čierne korenie
- Sušené bylinky -petržlén, pažítka prípadne bazalka
- 1 vajíčko na pomazanie
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Premiešame lyžicou a necháme stáť 10 minút až sa kvasnice roztopia a premenia na tekutý kvások.
- Do múky pridáme soľ, olej, kvások a postupne pridávame vodu až vznikne elastické, nelepivé cesto.
- To dobre vymiesime (aspoň 10 minút aby sa uvolnil lepok z múky a tak dosiahol krásnu elasticitu ). Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto vyberieme a vygúľame ho na obdľžnik, ktorý rozdelíme na 9 dielov ak budeme robíme uzlíky, prípadne 6 rovnakých pruhov ak robíme vrkoče (3 na jedem vrkoč).
- Tuniak zlejeme zo šťavy a premiešame ho s rajčinovým pretlakom a na drobno pokrájanými sušenými rajčinami. Dochutíme soľou, čiernym korením, čili a bylinkami.
- Olivy pokrájame na plátky, kápiu a cibuľu na drobné kocky.
- Na každý pás cesta nanesieme do stredu tuniakovú zmes a potom posypeme olivami, cibuľkou a paprikami. Konce cesta spojíme a uzatvoríme aby vznikli šuľce. potom cesto uprostred šuľca narežeme nožom a zamotáme do tvaru uzla alebo z 3 kusov upletieme vrkoč.
- Takto pripravené kúsky prenesieme na plech, kde ich prikryté ešte necháme 20 minút podkysnúť.
- Potom cesto pomažeme roztrepaným vajíčkom a dáme do rúry na ca. 30 minút piecť pri 200 C do zlatista.