ako upiect kysnute cesto tuniak recepty na pecenie slane

Tuniakové kysnuté uzlíky

Chutný recept z kysnutého cesta, vhodný tiež na servírovanie návšteve či k studenému občerstveniu. Z uvedeného množstva cesta vyvstanú 2 vrkoče alebo 8 uzlíkov. Kdo chce môže namiesto tuniaka použiť takisto hovädzie mleté mäso, ktoré pred nanesením na cesto krátko opražíme v panvici.

Na cesto potrebujeme:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc +1Pl kr.cukru (na kvások)
  • 1Pl soli
  • 4Pl oliv. Oleja
  • 1Pl masla
  • Ca. 150ml vlažnej vody

Na oblohu potrebujeme:

  • 1 dóza tuniaka vo vlastnej šťave
  • 5-6Pl rajčinového pretlaku
  • 3 sušené paradajky
  • 1 červená paprika kápia
  • 1 červená menšia cibuľa (samozrejme mozno použiť aj klasickú cibuľu)
  • 50g olív
  • soľ, čierne korenie
  • Sušené bylinky -petržlén, pažítka prípadne bazalka
  • 1 vajíčko na pomazanie
Tuniakový kysnutý vrkoč

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Premiešame lyžicou a necháme stáť 10 minút až sa kvasnice roztopia a premenia na tekutý kvások.
  • Do múky pridáme soľ, olej, kvások a postupne pridávame vodu až vznikne elastické, nelepivé cesto.
  • To dobre vymiesime (aspoň 10 minút aby sa uvolnil lepok z múky a tak dosiahol krásnu elasticitu ). Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  • Potom cesto vyberieme a vygúľame ho na obdľžnik, ktorý rozdelíme na 9 dielov ak budeme robíme uzlíky, prípadne 6 rovnakých pruhov ak robíme vrkoče (3 na jedem vrkoč).
  • Tuniak zlejeme zo šťavy a premiešame ho s rajčinovým pretlakom a na drobno pokrájanými sušenými rajčinami. Dochutíme soľou, čiernym korením, čili a bylinkami.
  • Olivy pokrájame na plátky, kápiu a cibuľu na drobné kocky.
  • Na každý pás cesta nanesieme do stredu tuniakovú zmes a potom posypeme olivami, cibuľkou a paprikami. Konce cesta spojíme a uzatvoríme aby vznikli šuľce. potom cesto uprostred šuľca narežeme nožom a zamotáme do tvaru uzla alebo z 3 kusov upletieme vrkoč.
  • Takto pripravené kúsky prenesieme na plech, kde ich prikryté ešte necháme 20 minút podkysnúť.
  • Potom cesto pomažeme roztrepaným vajíčkom a dáme do rúry na ca. 30 minút piecť pri 200 C do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*