Opäť mi mama urobila radosť čerstvou dodávkou vlašských orechov. Bolo treba sa rýchlo do nich pustiť a čo môže byť lepšie využitie ako torta kde sú orechy tak v ceste ako aj v plnke ??
Potrebujete na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g pomletých vlašských orechov
- 100g hl múky
- 150g kr. Cukru
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Na plnku potrebujete:
- 350ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 2 balenia vanilkového cukru
- 4 PL kr cukru
- 150g bielej čokolády
- 200g masla izbovej teploty
- 50g pomletých vlašských orechov
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Spolu so štipkou soli vyšľaháme bielka do tuhého snehu a odložíme ho stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Pridáme suché položky- orechy, múku, pudingový prášok a prášok do pečiva a premiešame.
- Na záver primiešame bielkový sneh a jemne ho zapracujeme aby vzniklo nadýchané cesto.
- Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm) a necháme ho v predhriatej rúre piecť pri 160C ca 36min.
- Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť, vyberieme z formy a dvakrát ho prekrojíme aby nám vznikli 3 pláty cesta.
- Na plnku najskôr uvaríme hustý puding. Na to dáme do hrnca 300ml mlieka zohrievať. Zatiaľ si zmiešame zvyšných 50ml s pudingovým práškom a cukrom. Keď mlieko zovrie, vlejeme puding a za stáleho miešania varíme ešte ca. 1 minútu.
- Odložíme stranou a do takéhoto horúceho pudingu pridáme na drobno posekanú bielu čokoládu a vanilkový cukor. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Keď je puding studený, mixérom doňho zašľaháme maslo izbovej teploty a na záver pridáme pomleté orechy.
- Plnku si rozdelíme na 3 diely. Najskôr 1/3 potrieme spodný plát torty, na ten položíme druhý plát, opäť dáme plnku a na záver položíme 3 plát cesta a aj ten potrieme zvyšnou plnkou. Takisto potrieme strany torty.
- Takto pripravenú tortu necháme 2-3 hodiny oddychovať v chlade. Kdo chce môže na záver ešte ozdobiť vrch torty pomletými orechami.