Gnudi sú menej známym príbuzným talianských gnocchi. Na rozdiel od gnocci sa v nich nespracováva zemiakové cesto ale krupica alebo krupicová múka. V kombinácii s ricotta syrom sú výsledkom ľahučké a mäkké guľky. Tradične sa podávajú na masle opečenou šalviou, ale nakoľko u nás doma šalvia až tak obľúbená nieje, servírujem ich s roztopeným maslom
Potrebujete:
- 1 balenie syru ricotta (250g)
- 1 vajíčko+1 žĺtko
- 200g hrubej krupice
- soľ
- 200g špenátu (čerstvého alebo rozmrazeného)
- na servírovanie rozpustené maslo + tvrdý syr
Postup:
- Do vysokej nády dáme syr ricotta, špenát, vajíčko a žĺtko. Osolíme a premiešame.
- Postupne pridávame krupicu až vznikne mierne lepivé cesto. Cesto by nemalo byť ale príliš tuhé, inak budú gnudi tvrdé.
- Do veľkého hrnca dáme zovrieť 2l osolenej vody.
- Pomocou 2 lyžičiek tvarujeme gnodi a to tak, že cesto prekladáme až vznikne pekný tvar. Alternatívne zoberieme malú naberačku na zmrzlinu a tou naberáme guľky cesta a tie rovno hádžeme do vriacej vody.
- Varíme ca. 10 minút až začnú plávať na povrch. Potom zcedíme a polejeme roztopeným maslom. Posypeme postrúhaným syrom a servírujeme.