Toto jedlo je idálnym rýchlym pohostením pre nečakanú návštevu. Jedinou pomockou k jeho príprave, ktorú treba mať doma, sú malé kovové formičky vo forme šuľca, na ktoré sa šemrole namotávajú.
Potrebujete:
- 1 lístkové cesto
- 250g jemného krémovitého syru (mascarpone/lučina)
- 1 kyslá smotana
- 150g tvrdého syra (napr. Gouda alebo Eidam)
- 1 cesnakový strúčik
- soľ, čierne korenie
- Formičky na šemrole
Postup:
- Lístkové cesto si vyroľujeme na tenko do formy obdĺžnika a pokrájame ho na rovnako veľké, ca. 1 cm, hrubé pásiky. Celkovo by malo výjsť ca. 20ks.
- Potom na každú formičku omotáme jeden pás cesta tak, aby sa cesto pri točení mierne prekrývalo a vytvorilo formu špirály.
- Takto pripravené cesto dáme pri 180C ca. 15min. piecť do zlatista.
- Následne počkáme až cesto úplne vychladne. Potom opatrne zvnútra cesta vyberieme kovové formičky.
- Na plnku si zmiešame krémovitý syr spolu s kyslou smotanou a zmes dochutíme soľou, čiernym korením a roztlačeným cesnakom.
- Pomocou cukrárenskej špricky nanesieme plnku do vnútra šemrole tak, aby z oboch strán trochu plnky vytieklo.
- Do misky si nastrúhame syr na jemno. Potom do postrúhaného syru opatrne namočíme obe strany šemrole. Syr sa nalepí na vytekajúcu plnku.
- Takto pripravené šemrole možno ihneď servírovať.