Ľahká a nadýchaná torta s mandľovou plnkou posypaná chutnými opraženými mandľovými lupienkami.
Recept na piškótové cesto na tortu nájdete tu – https://recepis.sk/2019/05/19/zakladna-tortova-piskota-len-zo-4-surovin/
Na mandľovú plnku potrebujete:
- 400ml mlieka
- 1 balenie vanilkového práškového pudingu
- 1 vanilkový cukor
- 5PL kr. cukru
- 150g masla izbovej teploty
- 100g na jemno pomletých mandlí
Okrem toho:
- 100g mandľových lupienkov
Postup:
- Podľa základného receptu pripraviť cesto na piškótu, to dať do okrúhlej formy na pečenie (priemer 22-24cm) a nechať upiecť.
- Piškótu nechať vychladnúť a prekrojiť na polovičku.
- Na plnku najskôr dať zohriať mlieko, odtiaľ odobrať za 4PL a tie zmiešať s pudingovým práškom a cukrom. Keď mlieko zovrie, pridať doňho pripravenú zmes a krátko spolu premiešať až puding zhustne. Potom nechať puding kompletne vychladnúť.
- Maslo prešľahať, pridať vychladnutý puding ak oaj pomleté mandle a vypracovať kompaktnú plnku. Polku plnky naniesť na spodnú časť korpusu, naňho položiť vrchný korpus a naniesť zvyšok plnky tak aby aj kraje torty boli ním dôkladne pomazané.
- Mandľové lupienky dať do teflónovej panvice a opekať (bez tuku). Počas opekania panvicu krúživými pohybmi premiešať aby boli lupienky rovnomerne opečené.
- Lupienkami ozdobiť pripravenú tortu a pred servírovaním nechať aspoň hodinu odpočívať v chlade.