Recept na tento šalát som si priniesla z mojej nedávnej dovolenky, v ktorej sme mimo iného navštívili aj Dánsko a ako to už býva, je testovanie regionálnych špecialít pre mňa minimálne rovnako zaujímavé ako spoznávanie nových miest či zvyklostí kraja. Najlepšie chutí tento šalát z čerstvých mladých zemiakov, ktoré stačí len umyť a netreba ich šúpať.
Postup:
- Na jeho prípravu ½ kg zemiakov umyť (keď sú staršie aj ošúpať) a rozkrojiť tak aby vznikli rovnako veľké kusy.
- Následne ich zaliať vodou, pridať soľ a nechať variť 10-15min. do mäkka.
- Medzitým zmiešať 20ml kvalitného oleja (olivového alebo slnečnicového) s 2čl horčice, 1/2čl soli, jedným rozotretým cesnakovým kúskom, čierným korením a pomocou metličky tak dlho miešať až vznikne krémovitá emulzia.
- Do nej pridať ešte za 1-2čl octu ako aj 1 šalotovú cibuľku pokrájanú na jemno a petržlenovú alebo pažítkovú vňať pokrájanú na jemno. Všetko dobre premiešať.
- Keď sú zemiaky uvarené, zliať z vody a ešte horúce poliať dressingom a všetko dobre spolu premiešať.
- Najlepšie chutí keď je 1-2 hodiny odstáty v chlade.
Ideálna príloha k mäsu, napríklad k hovädzej sekanej na šťave.