Lydia_Argilli_food_photography-Veľkonočná hrudka- recept na slano z 10 vajec

Veľkonočná hrudka- recept na slano z 10 vajec

Minule som zverejnila postup prípravy veľkonočnej hrudky základným, tradičným postupom. Okrem tohto je však možné hrudku prispôsobiť vaším chúťkam a obohatiť ju o ďaľšie chute, či už formou byliniek, napríklad pridaním pažítky, alebo aj pridaním na drobno posekanej uvarenej zeleniny. To dodá syru hrudka nielen dodatočnú chuť ale aj celkovo inú textúru.

Ešte musím upozorniť na to, že tradične sa hrudka necháva stáť po príprave zavesená v gáze, čím dostane guľovitý tvar. Ja som z tvarom trocha experimentovala a tvarovala ich do rôznych sítok, čo som doma mala. Ak chcete ´dostať tradičný tvar, nieje žiaden problém, je to presne ten istý postup ako dole popísaný s tým rozdielom, že na záver už nevložíte syr hrudka na noc do sítka ale ponecháte ho oddychovať v gázi. Teda je na vás, či chcete byť skôr tradičná alebo kreatívna pri výrobe.

Veľkonočná hrudka – recept na slano z 10 vajec

Recipe by lydia.argilliCourse: Veľkonočné recepty
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny


  • 1 l mlieka

  • 10 vajíčok

  • 1čl soli

  • 50g tvrdého syru (pre lepšiu farbu napríklad cheddar)

  • 1 mrkva

  • 2-3 kúsky brokolice

  • (Za hrsť baby špenátu)

  • (bylinky – napríklad pažítka alebo petržlén)

Postup

  • Vajíčka jedno za druhým rozbijeme do väčšieho hrnca. Premiešame až sa rozpadnú žĺtka. Prilejeme mlieko a dochutíme soľou, opäť dobre premiešame.
  • Následne začne proces varenia. Varíme na miernej teplote priamo na ohni (alternatívne nad parou). Dôležité je zems miešať a nenechať z očí. Najmä ak varíte priamo na ohni.
  • Zatiaľ, čo sa zmes zohrieva, si pripravíme zvyšnú zeleninu. Mrkvu pokrájame na drobné kocky, takisto brokolicu rozoberieme na menšie kúsky a špenát pokrájame. Syr si postrúhame.
  • Potom necháme mrkvu a brokolicu variť v osolenej vode ca. 10 minút do mäkka. Hrudku nespúšťame zavtedy z očí a z času na čas ju premiešame. V poslednej minúte pridáme aj špenát. Potom všetko zlejeme do sítka a necháme vychladnúť.
  • Asi po 10 minutach budete pomaly pozorovať, ako sa začnú tvoriť hrúdky. Neskôr aj na väčšie hrudky pripomínajúce tvaroh. Až keď bude väčšina tekutiny hrudkovitá a relatívne pevná, je proces varenia ukončení. Ak už budete mať pociť, že hrudiek je veľa, pridáme syr a necháme aspoň 5 minút ešte spolu variť,
  • Teraz do zmesy primiešame aj zeleninu a dobre premiešame. Ak chcete pridať aj bylinky, napríklad pažítku, môžete to teraz urobiť.
  • Následne si pripravíme misku nad ktorú umiestníme sítko do ktorého dáme gázu. Zmes nalejeme naberačkou postupne na gázu a necháme odkvapkať. Keď je zmes trochu vychladnutá, tak gázu zatočíme a vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.
  • Vytvorenú zmes umiestníme do nádoby, alebo ešte lepšie sítka, aby nám vznikol pekný vzor, a opäť dobre všetko pritlačíme a zarovnáme do hladka. Alternatívne proste necháme zavesenú hrúdku v gáze.
  • Takto pripravenú hrudku necháme na noc stáť v chladničke. Na ďaľší deň môžeme hrudku servírovať.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*