Túto prílohu do polievky robievala moja starká. Nieje tažká na prápravu a výborne sa hodí k zeleninovým polievkám či do kuracieho či hovädzieho vývaru, ktoré sú vďaka nej nielen hustejšie ale aj sýtejšie.
Suroviny:
- 3ks žĺtko (alternatívne celé vajíčko)
- 1čl soli
- 300g hr. múky (množstvo závisí od veľkosti vajíčka)
- (voda)
Postup:
- Vajíčko rozmiešať vidličkou v miske spolu so soľou.
- Postupne pridávať k vajíčku múku a z času na čas premiesiť rukami. Múky by malo byť toľko ako vzniklo tuhé, tvrdé cesto, ktoré sa dá strúhať.
- Potom pomocou hrubého strúhadla postrúhať cesto na plech tak aby mali zámelky dostatok miesta a neležali na sebe. Takto pripravené nechať stáť aspoň 1/2hodinu aby preschli.
- Medzitým zohriať vo veľkom hrnci 3L vody, pridať 1PL soli a keď voda zovrie nahádzať do nej zámelky. Tie nechať 2-3min. variť pokiaľ nezačnú vyplavovať na povrch.
- Potom zámelky z vody zliať, nechať odkvapkať a poliať slnečnicovým olejom a premiešať. Takto pripravené sa vkladajú do horúcej polievky, netreba ich už dodatočne variť.
Pingback: Biela zeleninová polievka – Recepis.sk