Suroviny:
- 1 kg ríbezlí
- 1 malá šálka vody
- 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
- 1čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
- Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena totiž znižuje trvanlivosť džemu.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia.
- Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor a vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia.
- Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
- Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.
Môj tip na sterilizáciu
EXISTUJú RôZNE SPôSOBY AKO STERILIZOVAť POHáRE. mNE OSOBNE SA OSVEDčILO ICH NAJSKôR DOBRE VYUMýVAť JAROVOU VODOU, OPLáCHNUť A NECHAť VYSCHNúť. pOTOM V MIKROVLKNKE (POZOR, POHáR NESMIE MAť KOVOVé čASTI) ICH NECHáM PRI NAJVYššOM VýKONE 4-5 MINúT ZOHRIEVAť ABY SA ZNIčILI PRíPADNE BAKTéRIE.
Jednoduchý hrnčekový koláč z 1 plechu s mandarínkami
Zavárané mandarínky som si akosi vždy spájala s detstvom, asi zato, že môj dedko ich rád používal keď sme ako deti navštívili, napríklad ich pridal k čokoládovému pudingu, alebo kombinoval s tvarohom a piškótami a ako deti sme z ních boli nadšené. Preto mám aj dodnes vždy jednu plechovku doma […]
Ako pripraviť chutný ružičkový kel na panvici – zdravý recept pre celú rodinu
Ak si pamätáte ružičkový kel len ako tie rozvarené malé kúsky zeleniny ktoré na vás čakali v školskej jedálni tak mám pre vás dobrú správu. Kel vie byť aj iný a mnohokrát chutnejší. Mojím najobjemnejším spôsobom jeho prípravy je pečenie na panvici či v trúbe. Takto je krásne chrumkavý a […]
Krémová polievka z pečenej zeleniny- bez varenia
Fantastická polievka zo zmiešanej zeleniny. Tentoraz z trúby.