Minule som mala naozaj nadbytok červenej kapusty. Už sme ju jedli dusenú, čerstvú v šaláte a tak som rozmýšľaľa čo ešte s ňou až som sa rozhodla pre polievku. Na to som použila hovädzie mäso, z ktorého som urobila silný vývar a z toho potom pridaním zelenina vykúzlila polievku z červenej kapusty.
Polievka je hustá a výdatná spolu s pečivom vhodná tiež aj ako hlavný chod. Chuťovo pripomína trochu ruský boršč. Naozaj dobrá voľba ju takto spracovať, ktorá dúfam zachutí aj vám.
Suroviny:
- 2 hovädzie kosti
- 150g hovädzieho mäsa
- 1 kuchynská cibuľa
- 1 mkrva
- 1 bobkový list
- 4PL rajčinového pretlaku
- 2 zemiaky
- 1/2 hlávky postrúhanej červenej kapusty
- čierne korenie, soľ
- za hrsť čerstvého kôpru
- kyslá smotana na servírovanie
- 2l vody
- (trochu octa alebo uhorkovej vody zo zaváraných uhoriek)
Postup:
- Začneme prípravou vývaru. Na to dáme (najlepšie do tlakového hrnca, to urýchli prípravu) hovädzie kosti, na hovädzie mäso, cibuľu v celku, bobkový list, soľ a čierne korenie.
- Necháme zovrieť a potom hodinu varíme.
- Vývar necháme trochu vychladnúť, potom ho zcedíme a mäso vyberieme. Pokrájame ho na menšie kusy a vrátime do vývaru.
- V hrnci si potom na troche oleja opražíme rajčinový pretlak až sa začne prilepovať na spodok panvice. Potom ho zalejeme vývarom.
- Pridáme do hrnca tiež postrúhanú alebo pokrájanú mkrvu, červenú kapustu a zemiaky pokrájané na kocky.
- Opäť dáme variť a keď vývar zovrie na strednej teplote varíme 20-30 minút.
- Kôpor si posekáme na jemno. Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme ocot alebo trochu vody zo zaváraných uhoriek aby polievka dostala jemne kyslastú chuť.
- Na záver pridáme kôpor prípadne dosolíme ak sa nám žiada.
- Polievku servírujeme najlepšie s lyžicou kyslej smotany.
Môj tip
Ocot by sa mal do polievky pridávať až úplne na záver. Moja mama ma učila, že ak sa raz už pridá ocot, zelenina nezmäkkne.
Jednoduchá broskyňová torta – svieži dezert pre celú rodinu
Chutná svieža piškóta, k tomu nadýchaná šľahačka a sladučké zavarené broskyne. Znie to pútavo? Ak áno, určite vyskúšajte, aj keď je nenáročná, jeej chuť vás uchváti.
Domáca baklava z kadayif cestovín: Chrumkavý dezert s orientálnou príchuťou
Cestoviny kadayif sa v poslednom roku preslávili vďaka dubajskej čokoláde. Avšak nieje to v skutočnosti žiadna novinka. Tieto cestoviny sa v orientálnej kuchyni používajú už od nepamäti na rôzne dezerty a mimo iného sa dajú použiť aj na prípravu domácej baklavy, ktorá je super jednoduchá na prípravu.
Zdravé lievance s avokádom
Táto zdravšia verzia lievancov s avokádom vás prekvapí príjemnou chuťou. A to pozitívne je, že dostanete do detí aj avokádo ktoré ich väčšinou tak nechutí ale je skvelým zdrojom minerálov a esenciálnych olejov. Avokádo nahradí aj časť tuku.