Máte radi brownies? Tie chutné kúsky plné čokoládovej chute? Táto torta má základ vyrobený ako brownie, avšak má nadýchanosť torty. K tomu ju dopĺňa chuťovo výborná kakaová plnka s kávovou arómou. Proste nebíčko v ústach.
Suroviny na cesto
- 4 vajíčka
- 200 g čokolády
- 200 g múky
- 1 šálka espressa
- 150 g masla
- 2 PL kakaa na pečenie
- 150g kr cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
- Štipka soli
Suroviny na čokoládovú plnku:
- 300ml studeného mlieka (kľudne aj rastlinného napríklad ovsené mlieko)
- 2 balenia čokoládového pudingu za studena (Olé)
- 1 stužovač šľahačky
- 200g jemného kremovitého syru (Lučina/Mascarpone)
- 3-5Pl Cukru
- 2PL kakaa
- (na ozodobu – 50g tmavej čokolády, 50g lieskových orechov)
Postup:
- Čokoládu polámeme na menšie kusy a dáme do nerezovej misky spolu s maslom a cukrom.
- Misku položíme nad hrniec s vodou a pomaly necháme za miešania roztápať nad parou.
- Necháme všetko kompletne roztopiť. Potom odložíme stranou a necháme aspoň 15 minút chladnúť.
- Medzitým vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme kakao a preosiatú múku, soľ a prášok do pečiva.
- Potom pridáme vychladnutú čokoládovú zmes ako aj studenú kávu a dobre premiešame.
- Cesto vylejeme na tortovú formu, ktorá je buď vymastená alebo vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme pri 180°C ca 30min. pokiaľ začne torta pekne rozvoniavať a je prepečená zvnútra. Potom necháme vychladnúť.
- Na plnku dáme do vysokej misky mlieko spolu s pudingom za studena. Šľaháme 5 minút na najvyšších otočkách až dosiahne zmes konzostenciu pevnej peny.
- Pridáme tiež stužovač, práškový cukor, kakao ako aj mascarpone. Prešľaháme.
- Vychladnuté cesto rozkrojíme na polovičku a okolo spodného dielu umiestníme cukrárenskú obruč.
- Potom naplníme prvým dielom plnky, položíme vrchné cesto a na to dáme zvyšnú plnku.
- Kdo chce, môže vrch pokvapkať roztopenou čokoládou a posypať posekanými lieskovými orieškami.
Môj tip
Na zistenie, či už je koláč dostatočne prepečený treba zapichnúť do cesta špáratko. Keď sa dá bez problémov vytiahnúť bez toho, aby na ňom boli viditeľné zvyšky cesta, tak už je cesto hotové.
Tento recept patrí do kategórie- Pečenie sladké.
Krémová polievka z pečenej zeleniny- bez varenia
Fantastická polievka zo zmiešanej zeleniny. Tentoraz z trúby.
Zapečený karfiol
Zapečený karfiol je chutná príloha k mäsu, alebo servírovaný s uvarenými zemiakmi aj jednoduchý bezmäsitý pokrm. Tým, že sa karfiol zapeká v šťave, už nebudete potrebovať dodatočnú omáčku. Namiesto čerstvého môžete zakúpiť aj mrazený karfiol, ktorý je takisto vhodný na tento druh prípravy.
Prekvapivé fakty o pohánke
Pohanka napriek svojmu názvu v skutočnosti nie je druh pšenice, ale na živiny bohatá pseudoobilnina, ktorá je už po stáročia obľúbená v kuchyniach po celom svete. Pohánka je skutočným kulinárskym skvostom, od jej všestrannosti pri varení až po jej pôsobivé zdravotné účinky. Pridajte sa ku mne, aby sme sa ponorili […]