Tento cuketový slaný koláč má krásne chrumkavú kôrku zvonku a vnútri jemnú zeleninovú plnku. Výborný hlavný pokrm, alebo vychladnutý tiež chutný pokrm na picknic.
Do plnky možno pridať buď klobásku alebo sušené rajčiny pre bezmäsitú verziu. To dodá quiche dodatočnú arómu.
Ešte jedna rada- vôbec sa nemusíte snažiť cesto dať do formy poriadne, proste ho tam natlačte tak ako vám príde od ruky.. stačí keď sa ním len po obvode pokryje forma a tak udrží plnku. Koláč bude tak mať zaujímavejšie okraje.
Suroviny:
- 3 pláty štrúdlového cesta
- 20 ml (ovseného) mlieka
- 2 PL masla
- 2-3 väčšie cukety
- 1 zemiak
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL čerstvých byliniek
- 2 vajíčka
- 100 g feta syru (alebo tofu)
- Soľ, čierne korenie
- (sušené rajčiny alebo klobáska)
Postup:
- Tortovú formu si vymastíme. Trúbu zapneme na 180C a necháme predhrievať.
- Mlieko zmiešame s roztopeným maslou a soľou. Touto polevou budeme mazať cesto.
- Štrúdľové cesto rozedlíme na viacero dielou (kruhy alebo štvorce) a poukladáme tieto postupne do formy. Pritom dbáme na to, aby každá vrstva cesta bola výdatne pomazaná našou polevou. Na to použijeme najlepšie pierko.
- Cuketu a zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. Posolíme a premiešame.
- Na plnku zmiešame 2 vajíčka so soľou, čierným korením, bylinkami, cesnakom a pridáme rozdrobený feta syr (tofu). Takisto pridáme pripravenú cuketu a zemiak a dobre premiešame.
- Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte priliať trochu polevy (mlieko s maslom).
- Potom plnku nalejeme na pripravené cesto.
- Quiche necháme piecť pri 180C ca. 35min. do zlatista.
- Predtým než vyberieme z formy, necháme mierne vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Bezmäsité jedlá.
Krémová polievka z pečenej zeleniny- bez varenia
Fantastická polievka zo zmiešanej zeleniny. Tentoraz z trúby.
Zapečený karfiol
Zapečený karfiol je chutná príloha k mäsu, alebo servírovaný s uvarenými zemiakmi aj jednoduchý bezmäsitý pokrm. Tým, že sa karfiol zapeká v šťave, už nebudete potrebovať dodatočnú omáčku. Namiesto čerstvého môžete zakúpiť aj mrazený karfiol, ktorý je takisto vhodný na tento druh prípravy.
Prekvapivé fakty o pohánke
Pohanka napriek svojmu názvu v skutočnosti nie je druh pšenice, ale na živiny bohatá pseudoobilnina, ktorá je už po stáročia obľúbená v kuchyniach po celom svete. Pohánka je skutočným kulinárskym skvostom, od jej všestrannosti pri varení až po jej pôsobivé zdravotné účinky. Pridajte sa ku mne, aby sme sa ponorili […]