Maliny patria k mojím najobľúbenejším druhom ovocia. Ich neskutočná aróma a tá chuť, ktorá sa uvoľní pri každom hlte ma vždy uveličí. Táto malinová torta osloví určite všetkých milovníkov tohto ovocia.
Maliny pestujem aj v záhrade ale nič sa nevyrovná malinovému záhonu, ktorý má moja mama. 10 metrov štvorcových malinového raja. V lete sa tam urodí toľko malín, že nestíhame pojesť, preto mama vyrába malinovú dreň, ktorú zamrazí. Vďaka týmto mrazeným balíčkom mám radosť z malín po celý rok.
Treba si počkať na sezónu malín?
Patrím k ľudom ktorí sa snažia konzumovať sezónne ovocie a zeleninu. Pri drobnom ovocí však robím výnimku, lebo toto sa dá skvelo zamraziť a mať z neho pôžitok celoročne, či už vo forme koláčiv alebo aj do smoothie či pri príprave kaše (porridge).
Suroviny na cesto:
- 100g margarínu (alebo masla)
- 100g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 150g múky
- 25g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
- 6 PL mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
Ostatné suroviny:
- 50g marmelády (napríklad jahodovej, malinovej)
- 300g malín
- 500g vody/malinovej šťavy
- 2 balenia červeného tortového želé (na 1/2l tekutiny)
- 4Pl kr cukru
Postup:
- Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Margarín necháme roztopiť a mierne vychladnúť.
- K vajíčka pridáme margarín, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto.
- Tortovú formu (ja som použila s priemerom 22cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
- Pečieme ca. 35 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne bvychladnúť predtým než vyberieme z formy.
- Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
- Potom pomažeme cesto marmeládou, to zabráini tomu, aby sa piškóta nasiakla malinovou plnkou.
- Do hrnca dáme malinovú šťavu (vodu) a dochutíme cukrom. Pridáme tortové želé a zohrievame za stáleho miešania až vznikne hustá zmes.
- Maliny pridáme ku koncu varenia a krátko so šťavou prevaríme 2-3 minúty. Necháme trochu vychladnúť.
- Potom maliny prepasírujeme cez sítko.
- Želé nalejeme na piškótu a necháme ďaľšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.
- Na záver vyšľaháme šľahačku so stužovačom (alebo 1PL san apart) do tuhej smotany.
- Nanesieme na želatínovú vrstvu.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme