jablká hrušky v županu recept lístkové cesto

Jablká a hrušky v župane

Lístkové cesto je ako stvorené na rýchle slané či sladké pochutiny. Jedným z možných spôsobov prípravy je na tento veľmi rýchly dezert – jablká a hrušky v župane.

Príprava je veľmi jednoduchá, a výsledok skvelý- mäkkučké ovocie obalené v chrumkavom cestíčku. Odporúčam vyskúšať.

Suroviny:

  • 6 hrušiek (alebo jabĺk)- je dobre vybrať menšie ovocie
  • 2 PL medu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 čl škorice
  • balenie lístkového cesta (polotovar)
  • 1 vajíčko
  • prípadne sušené ovocie na ozdobu

Postup:

  • Ovocie ošúpeme. Mne osobne sa veľmi páči, keď ešte stonku ovocia v hotovom dezerte vidno, preto som ju na ovocí ponechala.
  • Hrušky (alebo jablká) dáme do zapekacej nádoby, polejeme ich medom a posypeme vanilkovým cukrom a škoricou.
  • Nádobu zakryjeme alobalom a necháme pri 220C piecť po dobu 30 minút. Potom necháme ovocie vychladnúť a trochu ho osušíme kuchynskou utierkou.
  • Sirup, ktorý ostal na spodku pekáča môžeme neskôr použiť na poliatie hotového dezertu.
  • Lístkové cesto vyroľujeme a pokrájame na 6 rovnako veľkých štvorcov. Ak vám trocha cesta ostane, môžete toto použiť na výrobu ozdobných elementov, napríklad lístkov.
  • Vajíčko si v miske roztrepeme a potrieme ním všetky štyry strany naších štvorcov. Staší vajíčko dať na kraje, ca. 0,5cm.
  • Ovocie poločíme do stredu cesta a potom cesto zavinujeme okolo tak, aby bolo ovocie vnútri obalené. Vďaka vajíčku budú kraje cesta dobe spolu lepiť.
  • Ak vyrobíte ozdobné elementy, tieto môžete takisto pomocou vajíčka prilepiť.
  • Potom povrch cesta potrieme zvyšným vajíčkom. Kdo chce môže tiež ozdobiť cesto sušeným ovocím (napríklad hrozienkami).
  • Pečieme pri 180C po dobu 25 minút do zlatista.

Inšpirujte sa aj ďaľšími receptami z lístkového cesta.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*