Lístkové cesto je ako stvorené na rýchle slané či sladké pochutiny. Jedným z možných spôsobov prípravy je na tento veľmi rýchly dezert – jablká a hrušky v župane.
Príprava je veľmi jednoduchá, a výsledok skvelý- mäkkučké ovocie obalené v chrumkavom cestíčku. Odporúčam vyskúšať.
Suroviny:
- 6 hrušiek (alebo jabĺk)- je dobre vybrať menšie ovocie
- 2 PL medu
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl škorice
- balenie lístkového cesta (polotovar)
- 1 vajíčko
- prípadne sušené ovocie na ozdobu
Postup:
- Ovocie ošúpeme. Mne osobne sa veľmi páči, keď ešte stonku ovocia v hotovom dezerte vidno, preto som ju na ovocí ponechala.
- Hrušky (alebo jablká) dáme do zapekacej nádoby, polejeme ich medom a posypeme vanilkovým cukrom a škoricou.
- Nádobu zakryjeme alobalom a necháme pri 220C piecť po dobu 30 minút. Potom necháme ovocie vychladnúť a trochu ho osušíme kuchynskou utierkou.
- Sirup, ktorý ostal na spodku pekáča môžeme neskôr použiť na poliatie hotového dezertu.
- Lístkové cesto vyroľujeme a pokrájame na 6 rovnako veľkých štvorcov. Ak vám trocha cesta ostane, môžete toto použiť na výrobu ozdobných elementov, napríklad lístkov.
- Vajíčko si v miske roztrepeme a potrieme ním všetky štyry strany naších štvorcov. Staší vajíčko dať na kraje, ca. 0,5cm.
- Ovocie poločíme do stredu cesta a potom cesto zavinujeme okolo tak, aby bolo ovocie vnútri obalené. Vďaka vajíčku budú kraje cesta dobe spolu lepiť.
- Ak vyrobíte ozdobné elementy, tieto môžete takisto pomocou vajíčka prilepiť.
- Potom povrch cesta potrieme zvyšným vajíčkom. Kdo chce môže tiež ozdobiť cesto sušeným ovocím (napríklad hrozienkami).
- Pečieme pri 180C po dobu 25 minút do zlatista.
Inšpirujte sa aj ďaľšími receptami z lístkového cesta.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.