Tieto plnené tortily sú výborným predkrmom, či súčasťou studených obložených mís. Táto bezmäsitá variant chutí veľmi intenzívne, práve sušené marinované rajčiny a cesnak im dodajú silnú arómu.
Ideálne je pripraviť rolky už deň vopred, na noc ich nechať oddychovať v chlade a na ďalší deň ich servírovať. Jednoduchý bezmäsitý zdravý recept, ktorý je hotový už za pár minút.
Suroviny na plnku (uvedené množstvo je na 2 tortily – celkovo ca. 14 ks roliek):
- 200g čerstvého špenátu
- 150g humusu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 50g majonézy (ja som použila vegan majonézu bez vajec)
- 100g sušených rajčín marinovaných v oleji
- soľ a čierne korenie
- sezam
Postup:
- Do panvice alebo hrnca dáme za 2 lyžice vody a pridáme špenátové lístky. Prikryté ich necháme 1-2 minúty dusiť až niekoľkonásobne zmenšia svoj objem.
- Potom špenát odoberieme z ohňa a dochutíme soľou, čiernym korením a roztlačeným cesnakom. Necháme vychladnúť.
- Tortily si položíme na pracovnú plochu. Po celej ploche ich výdatne potrieme humusom. Potom posypeme sezamom.
- Sušené rajčiny pokrájame na menšie kusy. Takisto aj špenát ak ostali ešte väčšie kusy.
- Na vrstvu humusu nanesieme pár kvapiek majonézy. Potom prerozdelíme špenát a rajčiny tak, aby bola cela plocha tortily pokrytá.
- Kdo chce, môže ešte dochutiť čiernym korením.
- Potom tortily opatrne zatočíme tak, aby nám nevyšla plnka von a zamotáme ich do potravinovej fólie.
- Takto pripravené dáme oddychovať do chladničky, najlepšie na noc.
- Na ďalší deň pokrájame ostrým nožom na 1-1,5cm hrubé kusy a môžeme servírovať.