Tento zákusok je nádherne vláčny a šťavnatý. Dominuje mu chuť čokolády, repa mu dodáva len konzistenciu ale chuťovo nevyniká len posilňuje čokoládovú chuť. Skvelý koláč k šálke kávy.
Potrebujete:
- 1 väčšiu repu uvarenú do mäkka (ca. 250g)
- 100ml kyslej smotany
- 100ml oleja
- 3 vajíčka
- 250g čokolády
- 60g kakaa na pečenie
- 100g kryštáľového cukru
- 140g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 Pl citrónovej šťavy
- 60 g vlašských orechov
- 60 g čoko- kúskov
Postup:
- Najskôr polámeme čokoládu na kusy a dáme ju do nerezovej misky. Do hrnca dáme vodu, nad neho položíme misku s čokoládou a nad parou zohrievame až sa čokoláda roztopí. Necháme vychladnúť.
- Uvarenú repu ošúpeme a pokrájame na kusy. Dáme zo smotanou do misky a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu.
- Vajíčka vyšľáhame s cukrom v inej miske do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Potom pridáme vlažnú čokoládu, repovú zmes, kakao, múku a prášok do pečiva a citrónovej šťavy. Vypracujeme vláčne cesto.
- Orechy pokrájame na kúsky, spolu s čoko-kúskamy zapracujeme do cesta.
- Formu na pečenie si vymažeme a nalejeme do nej cesto. Zarovnáme a zakryjeme alobalom.
- Pečieme pri 160°C ca. 45 minút zakryté, potom cesto odokryjeme a pečieme ešte 15 minút.
- Po vychladnutí posypeme povrch kakaom.