Fantastické chrumkavé kysnuté pečivo s intenzívnou arómou cesnaku a parmezánu.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 1Pl cukru na kvások
- 3 Pl oleja
- ca. 150ml mlieka
- soľ
- 80g masla izbovej teploty
- 8 strúčikov cesnaku
- 30g postrúhaného parmezánu
- (Prípadne čerstvá pažítka)
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Do múky pridáme kvások, soľ, olej a postupne pridávame mlieko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť. Potom cesto vygúľame na obdĺžnik.
- Maslo dáme do misky. Pretlačíme doňho cesnak, osolíme štipkou soli a pridáme parmezán, prípadne posekanú pažítku. Dobre premiešame.
- Zmes nanesieme na vygúľane cesto a rozotrieme ju rovnomerne. Za 1 lyžicu maslovej zmesi si odlože stranou.
- Cesto zaroľujeme do šuľca. Potom povrch šuľca pomažeme zvyšným maslom.
- Šúlec krájame na trojuholníčky alebo rovné pláty. Tie kladieme s odstupom na plech. Prikryté necháme ešte 15 minút oddychovať.
- Pečieme pri 200 °C ca. 25 minút do chrumkava.