Cesnakové chrumkavé uzlíky s parmezánom

Cesnakové chrumkavé uzlíky s parmezánom

Fantastické chrumkavé kysnuté pečivo s intenzívnou arómou cesnaku a parmezánu.

Potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 1Pl cukru na kvások
  • 3 Pl oleja
  • ca. 150ml mlieka
  • soľ
  • 80g masla izbovej teploty
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 30g postrúhaného parmezánu
  • (Prípadne čerstvá pažítka)

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, olej a postupne pridávame mlieko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť. Potom cesto vygúľame na obdĺžnik.
  • Maslo dáme do misky. Pretlačíme doňho cesnak, osolíme štipkou soli a pridáme parmezán, prípadne posekanú pažítku. Dobre premiešame.
  • Zmes nanesieme na vygúľane cesto a rozotrieme ju rovnomerne. Za 1 lyžicu maslovej zmesi si odlože stranou.
  • Cesto zaroľujeme do šuľca. Potom povrch šuľca pomažeme zvyšným maslom.
  • Šúlec krájame na trojuholníčky alebo rovné pláty. Tie kladieme s odstupom na plech. Prikryté necháme ešte 15 minút oddychovať.
  • Pečieme pri 200 °C ca. 25 minút do chrumkava.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*