Lemon curd je citrónová marmeláda pôvodom z anglicka. Je výborná či už ako poleva na torty alebo tiež ako plnka so drobného pečiva. Pripravené sa udržiava najlepšie v chladničke.
Potrebujete:
- 3 žĺtka
- 150ml šťavy z citróna (na to treba ca. 2 citróny)
- 1Pl kukuričného škrobu
- 100g cukru
- Kôra z 2 citrónov
- 50g masla
Postup:
- Citróny dobre umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme ich.
- Potom postrúhame ich kôru, pritom je veľmi dôležité postrúhať len žltú časť kôry, biela časť by totiž spôsobila horkosť.
- Následne vytlačíme šťavu z citrónou. Z 2 citrónou by malo vzniknúť ca.150ml.šťavy, ak množstvo úplne nezodpovedá doplnte vodou.
- Do hrnca dáme vytlačenú citrónovú šťavu, žĺtka, cukor, škrob a kôru z citrónou. Za stáleho miešania zohrievame až zmes dostane tuhšiu konzistenciu.
- Potom odoberieme z ohňa a pridáme maslo. Miešame, až sa toto rozpustí a spojí z citrónovou zmesou do lesklej, krémovitej konzistencie.
- Hotový lemon curd nalejeme do sklenených uzatváratelných nádob a necháme vychladnúť.
Pingback: Čokoládová bábovka s lemon curd – recepis.sk