Jednoduchá čokoládová roláda

Jednoduchá čokoládová roláda

Rolády patria k mojím obľúbeným receptom, sú jednoduché na prípravu, vyzerajú a chutia fantasticky a to všetko bez veľkej namáhy. Čokoládová roláda má u nás vždy úspech, či už u detí alebo dospelých. Výborný dezert ku poobednej šálky kávy.

Na cesto potrebujete:

  • 5 vajíčok
  • 80g kr.cukru
  • 40g kakaa
  • 60g hl. múky

Na plnku potrebujete:

  • 400ml mlieka
  • 1 čokoládový pudingový prášok zlatý
  • 4Pl kr.cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100g masla
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 100g mascarpone

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
  • Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
  • Pridáme preosiatú múku a kakaový pudingový prášok. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
  • Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-20min.
  • Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
  • Na vanilkovú plnku si nahrejeme mlieko. Trochu mlieka odoberieme stranou a doňho pridáme pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor. Keď mlieko zovrie vlejeme rozmiešamý pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
  • Na horúci puding položíme potravinovú fóliu aby sa nevytvorila koža a takto necháme vychladnúť. Potom už len vyšľaháme maslo do penista, pridáme studený puding a vypracujeme hladkú plnku.
  • Počas chladnutia pudingu vyšľaháme šľahačku so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a prešľaháme. Dáme zmes do potravinárskej špricky.
  • Roládu vyrolujeme z papiera na pečenie, pomažeme 1/3 čokoládovej plnky, a potom do stredu nanesieme pomocou špricky šľahačkovú zmes.
  • Roládu zarolujeme a povrch potrieme zvyškom plnky.
  • Takto pripravenú roládu dáme na hodinu tuhnúť do chladničky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*