Rolády patria k mojím obľúbeným receptom, sú jednoduché na prípravu, vyzerajú a chutia fantasticky a to všetko bez veľkej namáhy. Čokoládová roláda má u nás vždy úspech, či už u detí alebo dospelých. Výborný dezert ku poobednej šálky kávy.
Na cesto potrebujete:
- 5 vajíčok
- 80g kr.cukru
- 40g kakaa
- 60g hl. múky
Na plnku potrebujete:
- 400ml mlieka
- 1 čokoládový pudingový prášok zlatý
- 4Pl kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100g masla
- 100ml šľahačkovej smotany
- 100g mascarpone
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
- Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
- Pridáme preosiatú múku a kakaový pudingový prášok. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
- Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-20min.
- Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
- Na vanilkovú plnku si nahrejeme mlieko. Trochu mlieka odoberieme stranou a doňho pridáme pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor. Keď mlieko zovrie vlejeme rozmiešamý pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
- Na horúci puding položíme potravinovú fóliu aby sa nevytvorila koža a takto necháme vychladnúť. Potom už len vyšľaháme maslo do penista, pridáme studený puding a vypracujeme hladkú plnku.
- Počas chladnutia pudingu vyšľaháme šľahačku so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a prešľaháme. Dáme zmes do potravinárskej špricky.
- Roládu vyrolujeme z papiera na pečenie, pomažeme 1/3 čokoládovej plnky, a potom do stredu nanesieme pomocou špricky šľahačkovú zmes.
- Roládu zarolujeme a povrch potrieme zvyškom plnky.
- Takto pripravenú roládu dáme na hodinu tuhnúť do chladničky.