Nenáročný recept, ktorý možno pripraviť s ktorýmkoľvek drobným ovocím, či už čerstvým alebo mrazeným.
Na cesto potrebujete:
- 250g hl.múky
- 1 vajíčko
- 70g masla izbovej teploty
- 70g kr.cukru
- Štipka soli
Okrem toho:
- 500g kyslej smotany
- 250g Creme Fraiche/Mascarpone
- 1 balenie drtenej želatíny
- 50g pr.cukru
- Citrónová kôra
- 100g čučoriedok (alebo iného drobného ovocia) + čučoriedky na ozdobu
- 3Pl kr.cukru
- 200ml vody
- 1 balenie tortového želé (bezfarebného)
Postup:
- Najskôr si vypracujeme cesto. Na to vyšľaháme vajíčko s cukrom. Pridáme múku, maslo a soľ a rukami vymiesime elastickê cesto.
- Cesto dáme do fólie alebo uzavretej nádoby a necháme ho pol hodinu odpočívať v chladničke. Kdo je nedočkavý ako ja, dá cesto na 10minút ztuhnúť do mrazničky.
- Potom cesto medzi 2 papiermy na pečenie vygúľame do kruhu zhruba veľkého ako forma na tarte.
- Formu si vymastíme, jeden papier z cesta odstránime a cesto pomocou druhého papiera prenesieme do formy. Potom odrežeme prebytočné kraje, do spodku cesta spravíme pár vpichov vidličkou a na cesto opäť položíme papier na pečenie, ktorý zaťažíme hrachom na pečenie.
- Takto pripravený tarte pečieme pri 180°C ca 25minút až sú kraje cesta zlatisté. Potom odoberieme papier na pečenie, cesto necháme vycadnúť a následne ho vyklopíme z formy.
- Na plnku si zmiešame smotanu s creme Fraiche (alebo mascarpone). Pridáme práškový cukor a citrónovú kôru.
- Želatínu nasypeme do hrnca, pridáme 2-3Pl vody a hrniec mierne nahrejeme (nesmie vrieť iba byť tak teplý, že sa želatína roztopí. Do tekutej želatíny pridáme za 1pl plnky, rozmiešame a potom celú zmes nalejeme do plnky a dobre rozmiešame.
- Plnku zarovnáme a necháme hodinu v chlade tuhnúť.
- Čučoriedky posypeme cukrom a zalejeme vodou. Necháme 10minút variť do mäkka. Potom prepasírujeme cez sítka do iného hrnca.
- V pohári si v troche vody rozmiešame želé, pridáme k čučoriedkam a za stáleho miešania necháme zovrieť.
- Počkáme 5 minút aby zmes trochu vychladla, potom nalejeme na plnku a opäť necháme ztuhnúť.
- Na záver ozdobíme vrch tarte podľa chuti zvyšnými čučoriedkami prípadne iným ovocím (jabĺčka, maliny, hrozno…).