Ako dieťa som koncom letných prázdnin pomáhala u starej mamy pri príprave slivkovej marmelády. Túto sme varievali v kotlíku v záhrade niekoľko hodín a tá aróma sa šírila široko ďaleko po okolí. Dnes už málokto má doma kotol ale rovnako chutne sa dá táto marmeláda pripraviť aj na šporáku, chce to len trochu trpezlivosti. Čím dlkšie sa varí o to lepšiu konzistencuz a farbu dostane. Táto marmeláda je mimoriadne dobrá najmä na medovníkovom ceste a tak by nemala chýbať pri vianočnom pečení.
Potrebujete (na ca. 7 menších pohárov) :
- 2kg sliviek
- 1/2 šálky vody
- 250g kr. cukru
- 1čl kyseliny citrónovej
- 1PL škorice
Postup:
- Slivky umyjeme, prepolíme a odkôstkujeme.
- Následne ich aj zo šupkou pomelieme na mäsovom mlynčeku.
- Vzniknutú slivkovú kašu dáme do hrnca spolu s troškou vody (aby nám zmes na začiatku varenia neprihorela) a cukrom. p. tiež obrázok.
- Začneme s varením. Je dôležité variť túto marmeládu na nízkej teplote a minimálne každých 5-10 minút ju dobre premiešať. Ja som tentoraz varila 1,5 hodiny pokiaľ som bola spokojná s konzistenciou (tmavá farba a už len mierne viditeľné kúsky ako na obrázku).
- Na záver pridáme kyselinu citrónovú a ja vždy pridávam aj trochu škorice, táto dodá slivkovej marmeláde skvelú arómu aj chuť.
- Marmeládu nalejeme do sterilizovaných marmeládových pohárov, viečko dobre uzavrieme, poháre otočíme hore dnom a takto ich necháme pomaly vychladnúť. Takto pripravená marmeláda je konzervovaná na 1-2 roky.