Mak je výborný zdroj vápniku, preto nemal by chýbať v našom jedálničku. Napríklad aj vo forme tejto šťavnatej bábovky.
Potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 100g hl.múky
- 40g celého (nepomletého) maku
- 40g kukuričného škrobu
- 20g kakaa
- 100ml silného vychladnutého espressa alebo kávy
- 100ml oleja alebo roztopeného masla
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej alebo roztopené maslo a prešľaháme.
- Následne pridáme suché položky- múku, mak, kakao, škrob a prášok do pečiva- ako aj kávu a všetko spolu premiešame.
- Na záver pridáme k cestu bielkový sneh.
- Premiešame a nalejeme do vymastenej bábovkovej formy.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 160C ca. 45 minút. Pred vyklopením z formy necháme kompletne vychladnúť.
- Povrch bábovky ozdobíme napríklad roztopenou čokoládou a kandizovanými čerešňami.