Táto tradičná polievka je krásne krémovitá a plná chuti a aróm. Je krásne hustá bez akéhokoľvek zahustenia múkou či škrobom. Spolu s čerstvým pečivom poslúži tiež aj ako ľahký hlavný pokrm.
Potrebujete:
- 1 cibuľu
- 5-6 väčších zemiakov (ca. 1kg)
- 2 mrkvy
- 4 stonky celeru (aj s vňaťou)
- kus póru
- 2 strúčiky cesnaku
- údené mäso alebo 2-3ks párkov
- soľ, čierne korenie, drtená rasca
- 1čl sušeného čili
- 1PL sušeného majoránu
- 1,5 l vody/vývaru
Postup:
- Cibuľku pokrájame na drobno a necháme ju pražiť na troche oleja do sklovita.
- Medzitým si ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky. Pridáme k cibuľke a zalejeme vodou/vývarom. Dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom. Necháme zovrieť a potom na nízkom ohni varíme 15 minút.
- Zatiaľ si očistíme mrkvu, pór a celer a pokrájame na drobno. Vňať z celeru si takisto pokrájame na drobno a odložíme stranou.
- Po 15 minútach varenia polovičku polievky odoberieme, dáme do vysokej misky a ponorným mixérom ju rozmixujeme do hladka. Pridáme naspäť k zvyšku polievky.
- Takisto pridáme mrkvu a zeler a necháme ďalších 15-20 minút spolu variť.
- Potom pridáme na drobno pokrájané údené mäso či párky. Kdo chce bezmäsitú variantu, môže tiež vynechať.
- Polievku dochutíme sušeným čili, rozdrteným cesnakom a majoránom. Už len necháme zovrieť a na záver pridáme posekanú vňať.