V lete chutia mimoriadne hlavne lahké, a najmä studené dezerty. Tieto rezy sú za pár minút hotové a chutia sviežo.
Potrebujete:
- (2 sáčky) dlhých piškót (ca. 24ks)
- 250g jemného krémovitého syru (Lučina/Mascarpone)
- 500ml kyslej smotany
- 250ml sladkej smotany
- 1 espresso šálka kávy
- 1 balenie čírej drtenej želatíny (na 500ml tekutiny)
- 5Pl pr.cukru
- Vanilkový cukor
- Kôra z 1 citróna
- 4Pl kakaa
- 100ml sladkej smotany
- 100g horkej čokolády
Postup:
- V prvom rade odporúčam na tento dezert použiť nádobu, ktorej sa dajú odstrániť boky. O dosť to uľahčí servírovanie. Samozrejme ale, že aj obdĺžniková miska splní svoj účel. Majlepšie vybrať formu so šírkou piškót.
- Do misky si nalejeme vychladnuté espresso a polovičku piškót v ňom vždy namočíme a potom položíme blízsko seba do misky.
- Šľahačkovú smotanu vyšľaháme.
- Vo vysokej miske zmiešame kyslú smotanu, mascarpone, cukor, vanilkový cukor, vyšľahanú smotanu a citrónovú kôru. Dobre premiešame. Komu sa zmes zdá málo sladká môže dochutiť.
- Do hrnca nasypeme želatínu a polejeme ju 3Pl vody. Hrniec na sporáku nahrejeme a želatínu miešame, až sa roztopí (nevaríme! Len nahrejeme hrniec a hneď ho vypneme).
- Keď je želatína tekutá, primiešame do nej za lyžicu smotanovej zmesy, premiešame. Potom zmes prilejeme k zvyšnej smotanovej plnke a dobre premiešame.
- Polku zmesy odoberieme a primiešame doňho kakao.
- Bielu plnku vylejeme na pripravené piškóty a necháme 10-15 minút tuhnúť v chlade.
- Na smotanovú bielu zmes pokladieme druhú vrstvu piškót (tentoraz bez espressa) a na ne nalejeme druhú časť plnky (kakaovú). Zarovnáme.
- Takto pripravený zákusok necháme najlepšie cez noc tuhnúť v chladničke.
- Na ďaľší deň si v hrnci nahrejeme smotanu, pridáme k nej na drobno pokrájanú čokoládu a miešame do rozpustenia.
- Polevu nalejeme na ztuhnutý zákusok a ešte ho necháme ca. pol hodinu oddychovať v chlade pred nakrojením.