Nepečená smotanová torta s karamelovým základom

Chutná letná torta nenáročná na prípravu. Základ tvorí chutná karamelová vrstva. Ovocie možno obmieňať podľa chuti a sezóny- čerešne, maliny, hrozno, granátové jabĺčko… pri výbere sa riadím vždy aktuálnou sezónou.

Na základ potrebujete:

  • 200g maslových sušienok
  • 150g masla
  • 70ml šľahačkovej smotany
  • 4Pl kr.cukru

Na smotanovú vrstvu potrebujete:

  • 1balenie- 250ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač smotany
  • 1balenie- 200ml kyslej smotany (najlepšie s vysokým podielom tuku)
  • 1balenie- 250g jemného krémovitého syru (mascarpone)
  • 70g pr.cukru

Na želé vrstvu:

  • Ca.250g drobného ovocia (ca.za 1 velkú šálku)
  • 250ml vody
  • 2Pl kr.cukru
  • 1 tortové zelé (najlepšie červeného)

Postup:

  • Na základ si do sáčku dáme keksíky a pomocou valčeka na cesto ich rozdrobíme na drobno.
  • Do hrnca si dáme cukor a na strednej teplote ho zohrievame do hneda. Pri výrobe karamelu by sa cukor nemal miešať varechou ale len miernym krúženým hrnca.
  • Medzitým si v druhom hrnci zohrejeme smotanu s maslom.
  • Akonáhle začne cukor karamelizovať a získavať hnedastú farbu, pridáme horúcu smotanu s maslom a za miešania krátko povaríme až sa prípadne hrudky roztopia.
  • Pridáme rozmrvené sušienky a premiešame. Keď zmes vychladne tak ju nasypeme do tortovej formy (ja som použila menšiu formu s 22cm) a zatlačíme pomocou pohára rovnomerne na dno formy. Dáme krátko chladiť.
  • Zatiaľ si vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom a cukrom do tuha. Pridáme kyslú smotanu a mascarpone a premiešame. Zmes by mala byť mierne tuhá, krémovitá a nie tekutá. Ak by bola príliš riedka (závisý niekedy od podielu vody v kyslej smotane), pridámr ešte jeden stuzovač smotany.
  • Plnku nalejeme na keksíkový základ a zarovnáme.
  • Ovocie očistíme a dáme 5-10 minút variť s cukrom a 200ml vody. Zvyšnú vody zmiešame so želé a keď je ovocie mäkké tak prilejeme vodu so želé a za miešania necháme zovrieť do stuhnutia.
  • Želé zmes necháme 10 minút vychladnúť a potom ju nanesieme na smotanovú plnku. Necháme aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc, tuhnúť v chlade.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*