Chutná letná torta nenáročná na prípravu. Základ tvorí chutná karamelová vrstva. Ovocie možno obmieňať podľa chuti a sezóny- čerešne, maliny, hrozno, granátové jabĺčko… pri výbere sa riadím vždy aktuálnou sezónou.
Na základ potrebujete:
- 200g maslových sušienok
- 150g masla
- 70ml šľahačkovej smotany
- 4Pl kr.cukru
Na smotanovú vrstvu potrebujete:
- 1balenie- 250ml šľahačkovej smotany
- 1 stužovač smotany
- 1balenie- 200ml kyslej smotany (najlepšie s vysokým podielom tuku)
- 1balenie- 250g jemného krémovitého syru (mascarpone)
- 70g pr.cukru
Na želé vrstvu:
- Ca.250g drobného ovocia (ca.za 1 velkú šálku)
- 250ml vody
- 2Pl kr.cukru
- 1 tortové zelé (najlepšie červeného)
Postup:
- Na základ si do sáčku dáme keksíky a pomocou valčeka na cesto ich rozdrobíme na drobno.
- Do hrnca si dáme cukor a na strednej teplote ho zohrievame do hneda. Pri výrobe karamelu by sa cukor nemal miešať varechou ale len miernym krúženým hrnca.
- Medzitým si v druhom hrnci zohrejeme smotanu s maslom.
- Akonáhle začne cukor karamelizovať a získavať hnedastú farbu, pridáme horúcu smotanu s maslom a za miešania krátko povaríme až sa prípadne hrudky roztopia.
- Pridáme rozmrvené sušienky a premiešame. Keď zmes vychladne tak ju nasypeme do tortovej formy (ja som použila menšiu formu s 22cm) a zatlačíme pomocou pohára rovnomerne na dno formy. Dáme krátko chladiť.
- Zatiaľ si vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom a cukrom do tuha. Pridáme kyslú smotanu a mascarpone a premiešame. Zmes by mala byť mierne tuhá, krémovitá a nie tekutá. Ak by bola príliš riedka (závisý niekedy od podielu vody v kyslej smotane), pridámr ešte jeden stuzovač smotany.
- Plnku nalejeme na keksíkový základ a zarovnáme.
- Ovocie očistíme a dáme 5-10 minút variť s cukrom a 200ml vody. Zvyšnú vody zmiešame so želé a keď je ovocie mäkké tak prilejeme vodu so želé a za miešania necháme zovrieť do stuhnutia.
- Želé zmes necháme 10 minút vychladnúť a potom ju nanesieme na smotanovú plnku. Necháme aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc, tuhnúť v chlade.