Šťavnatá Bublanina z Kefíru alebo Buttermilk

Buttermilk (cmar) je v zahraničí veľmi často používaná surovina pri pečení, prekvapivo málo sa používa na Slovensku i keď je bežne v obchodoch dostupná. Konzistenciou je podobná bielemu jogurtu a chuťovo mi pripomína riedku kyslú smotanu. Alternatívne k cmaru možno tiež použiť kefír. Vďaka tejto prísade ostane cesto pekne vlhké a mierne kyslé, čo výborne kontrastuje s inak sladkou chuťou koláča.

Potrebujete:

  • 400ml Kefíru alebo Cmaru – Buttermilk
  • 3 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 100g roztopeného masla (alebo 100ml oleja)
  • 200g hladkej múky
  • 200g polohr. múky
  • 1 prášok do pečenia
  • 1 vanilkový cukor
  • 500g ovocia (maliny, ríbezle, čerešne, marhule, atď.)

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • Postupne za šľahania pridávame roztopené vychladnuté maslo a Kefír/cmar.
  • Na záver pridáme suché položky – múku a prášok do pečenia- a všetko dobre premiešame až vznikne hladké cesto.
  • Cesto nalejeme na obdĺžnikový plech  (ja používam 20×32 cm) vyložený papierom na pečenie.
  • Potom prichystáme ovocie- to umyjeme, osušíme, prípadne ošúpeme (broskyne) a pokrájame na menšie kúsky. Ovocie potom posypeme 1 vanilkovým cukrom.
  • Na záver poukladáme ovocie rovnomerne na cesto a ľahko ho do cesta zatlačíme. Moje deti majú tiež radi čoko kúsky, preto tieto tiež zvyknem pridávať k ovociu.
  • Pri 180⁰C pečieme ca.35min do zlatista.
  • Pred narezaním necháme dôkladne vychladnúť.

One Comment

  1. Ďakujem. Vynikajúce!❤

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*