Buttermilk (cmar) je v zahraničí veľmi často používaná surovina pri pečení, prekvapivo málo sa používa na Slovensku i keď je bežne v obchodoch dostupná. Konzistenciou je podobná bielemu jogurtu a chuťovo mi pripomína riedku kyslú smotanu. Alternatívne k cmaru možno tiež použiť kefír. Vďaka tejto prísade ostane cesto pekne vlhké a mierne kyslé, čo výborne kontrastuje s inak sladkou chuťou koláča.
Potrebujete:
- 400ml Kefíru alebo Cmaru – Buttermilk
- 3 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 100g roztopeného masla (alebo 100ml oleja)
- 200g hladkej múky
- 200g polohr. múky
- 1 prášok do pečenia
- 1 vanilkový cukor
- 500g ovocia (maliny, ríbezle, čerešne, marhule, atď.)
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Postupne za šľahania pridávame roztopené vychladnuté maslo a Kefír/cmar.
- Na záver pridáme suché položky – múku a prášok do pečenia- a všetko dobre premiešame až vznikne hladké cesto.
- Cesto nalejeme na obdĺžnikový plech (ja používam 20×32 cm) vyložený papierom na pečenie.
- Potom prichystáme ovocie- to umyjeme, osušíme, prípadne ošúpeme (broskyne) a pokrájame na menšie kúsky. Ovocie potom posypeme 1 vanilkovým cukrom.
- Na záver poukladáme ovocie rovnomerne na cesto a ľahko ho do cesta zatlačíme. Moje deti majú tiež radi čoko kúsky, preto tieto tiež zvyknem pridávať k ovociu.
- Pri 180⁰C pečieme ca.35min do zlatista.
- Pred narezaním necháme dôkladne vychladnúť.
Ďakujem. Vynikajúce!❤