Kysnutý krémovitý tvarohový koláč

Tento kysnutý koláč sa vyznačuje vysokou krémovitou vrstvou, pod ktorou sa schováva krehké ovocie. Použiť sa dá akékoľvek ovocie, čo nepustí šťavu, najmä sa hodia však jablká či hrušky. Ovocie tiež možno aj úplne vynechať. Spodok koláča tvorí chrumkavé kysnuté cesto.

Na cesto potrebujete:

  • 250g hl.múky
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 vajíčko
  • 125ml mlieka
  • 50g masla izbovej teploty
  • 40g kr.cukru
  • Štipka soli

Na plnku potrebujete:

  • 350ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 4Pl kr.cukru
  • 2 žĺtka + 2 bielka
  • Štipka soli
  • 500g jemného tvarohu
  • 1 vanilkový cukor

Okrem toho:

  • Ovocie (jablká/hrušky- 3ks)
  • 1 kávová šálka hl. múky
  • 1 kávová šálka masla izbovej teploty
  • 2Pl pr. Cukru

Postup:

  • Najskôr si pripravíme z kvasníc a cukru kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Ten pridáme k múke ako aj mlieko, vajíčko, mäkké maslo, štipku soli a cukor.
  • Vymiesime cesto a to prikryté necháme 1/2 hodinu kysnúť.
  • Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (môj mal rozmer 33x22cm) a opäť ho prikryté necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Hrušky očistíme, rozkrojíme na polku a potom pokrájame na tenké plátky. Rovnomerne položíme na cesto (p. obrázok).
  • Na plnku zohrejeme 300ml mlieka. V zvyšných 50ml rozmiešame vanilkový puding s cukrom a keď mlieko začne vrieť, tak prilejeme pudingovú zmes a miešame až vznikne hustý puding. Ten necháme 10min. chladnúť.
  • Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme so soľou do tuhej peny. Keď puding ochladne, pridáme najskôr žĺtka a dobre premiešame. Potom pridáme tvaroh a vanilkový cukor. Na záver primiešame sneh z bielkov. Nanesieme na cesto s ovocím a rovnomerne rozotrieme.
  • Na mrveničku zmiešame múku, maslo a cukor a cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na pár minút do mrazničky.
  • Koláč necháme piecť pri 180C ca. 30 minút až dostane vrchná vrstva zlatistý odtieň. 10minút pred koncom pečenia, koláč vytiahnene z trúby a na jeho povrch hrubým struhlíkom postrúhame maslové cesto a vyrobíme mrveničku. Necháme dopiecť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*