V lete chutia výborne najmä čerstvé a chladené zákusky. O to lepšie, keď tieto spracovávajú aj práve sezónne ovocie ako čučoriedky. Tento desert je nenáročný na prípravu a chutí výborne najmä deťom. Ideálnou formu je menšia, hlboká obdĺžnikova forma na pečenie.
Potrebujete na formu v rozmere 24x13cm:
- 2 Balenia dlhých piškót (celkovo 24ks)
- 300g jemného krémovitého syru (Mascarpone alebo Lučina)
- 250g (1 balenie) Creme Fraiche
- 1 vanilkový cukor
- 5PL práškového cukru
- 300g čučoriedky
- 250ml vody
- 3PL kr. cukru
- 1 balenie bezfarebného tortového želé
- 1PL tmavej marmelády (z černíc, čučoriedok alebo čiernych ríbezlí – možno aj vynechať)
Postup:
- Najskôr si zmiešame prísady na plnku. Na to dáme do misky jemný krémovitý syr, Creme Fraiche, vanilkový a práškový cukor a všetko premiešame mixérom. Odložíme stranou.
- Čučoriedky dáme do hrnca spolu s vodou a kryštáľovým cukrom a necháme 5min. variť. Kdo chce môže pridať pre krajšiu farbu za lyžičku tmavej marmelády.
- Potom odložíme z ohňa a necháme 10 minút vychladnúť. Vmiešame tortové želé a dobre rozmiešame. Vrátime na sporák a zovrieme za stáleho miešania až sa zmes zahustí. Potom necháme čučoriedky opäť 10minút chladnúť.
- Zatiaľ čo sa nám chladia čučoriedky začneme vrstviť desert. Na to dáme na spodok misky naskôr 1/3 piškôt, vylejeme na ne 1/3 plnky a všetko zarováme. Postup zopakujeme ešte trikrát aby sme mali celkovo tri vrstvy.
- Na vrch nalejeme už mierne vychladnuté čučorienky. Dáme chladiť do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby piškóty od plnky zmäkli.
- Uskladnené v chladničke chutí tento desert aj po 2-3 dňoch.
Robim tak, ze pouzivam kyslu smotanu s vanilkovym cukrom premiesanu. No poviem Vam, nema chybu. Ovocie? Akekolvek. Maria