Mandľové kysnuté rezy

Tieto rezy sú netypický robené z kysnutého a nie piškótového cesta, napriek tomu prekvapia výbornou chuťou. Cesto vďaka plnke pekne zvláčnie zatiaľ čo karamelizované mandle si udržia krásnu chrumkavosť. Výborné a trvácne sviatočné rezy.

Na cesto potrebujete:

  • 20g čerstvých kvasníc
  • 400g hl.múky
  • 125ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 80g kr cukru +1Pl na kvások
  • 100g masla izbovej teploty
  • Štipka soli

Na mandľovú vrstvu

  • 4Pl kr cukru
  • 100g mandlí posekaných na plátky
  • 4Pl šľahačkovej smotany
  • 100g masla

Na vanilkovú plnku:

  • 750ml mlieko
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 balenia vanilkoveho pudingoveho prasku
  • 80g cukru
  • 250g masla izbovej teploty
  • 150ml šľahačkovej smotany (zvyšok z mandľovej vrstvy)
  • 1 stužovač smotany

Postup:

  • Na kysnuté cesto zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom a krátko necháme postáť aby sa vytvoril kvások.
  • Potom pridáme vajíčka, maslo, múku, cukor a soľ a cesto miesime aspoň 10minút aby sa z múky uvolniľ lepok.
  • Cesto prikryjeme a necháme aspoň hodinu prikryté kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme mandľovú zmes. Na to do hrnca nasypeme cukor a zohrievame ho. Cukor miešame len pomalými pohybmi hrnca až sa začne meniť na karamel.
  • Smotanu a maslo nahrejeme aby boli horúce. Keď cukor skaramelizuje prilejeme k nemu horúcu smotanu s maslom. Krátko povaríme až sa karamel úplne roztopí. Na záve pridáme mandľové lupienky a necháme zmes mierne vychladnúť.
  • Kysnuté cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche a preložíme ho na veľký plech. Na vrch cesta nanesieme mandľovú zmes a rozložíme ho rovnomerne po povrchu cesta. Cesto necháme piecť pri 200C do zlatista (ca. 25min).
  • Potom ho necháme vychladnúť a prerežeme uprostred tak, aby z neho vznikli 2 veľké pláty (vrchný s mandľovou zmesou).
  • Na plnku zohrejeme mlieko. Odobereme z neho za 3PL a tie zmiešame s cukrom a vanilkovým pudingovým práškom. Keď mlieko zovrie pridáme pudingovú zmes a rýchlo miešame až vznikne hustý puding. Ten necháme kompletne vychladnúť.
  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha so stužovačom a vanilkovým cukrom ako aj štipkou soli. Keď je puding studený, zašľaháme doňho maslo izbovej tepoty a na záver pridáme šľahačkovú smotanu.
  • Plnku nanesieme na spodný plát zákusku a naňho položíme vrchný plát. Takto pripravený zákosk necháme aspoň hodinu pred servírovaním chladiť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*