Tieto rezy sú netypický robené z kysnutého a nie piškótového cesta, napriek tomu prekvapia výbornou chuťou. Cesto vďaka plnke pekne zvláčnie zatiaľ čo karamelizované mandle si udržia krásnu chrumkavosť. Výborné a trvácne sviatočné rezy.
Na cesto potrebujete:
- 20g čerstvých kvasníc
- 400g hl.múky
- 125ml mlieka
- 2 vajíčka
- 80g kr cukru +1Pl na kvások
- 100g masla izbovej teploty
- Štipka soli
Na mandľovú vrstvu
- 4Pl kr cukru
- 100g mandlí posekaných na plátky
- 4Pl šľahačkovej smotany
- 100g masla
Na vanilkovú plnku:
- 750ml mlieko
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 balenia vanilkoveho pudingoveho prasku
- 80g cukru
- 250g masla izbovej teploty
- 150ml šľahačkovej smotany (zvyšok z mandľovej vrstvy)
- 1 stužovač smotany
Postup:
- Na kysnuté cesto zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom a krátko necháme postáť aby sa vytvoril kvások.
- Potom pridáme vajíčka, maslo, múku, cukor a soľ a cesto miesime aspoň 10minút aby sa z múky uvolniľ lepok.
- Cesto prikryjeme a necháme aspoň hodinu prikryté kysnúť.
- Medzitým si pripravíme mandľovú zmes. Na to do hrnca nasypeme cukor a zohrievame ho. Cukor miešame len pomalými pohybmi hrnca až sa začne meniť na karamel.
- Smotanu a maslo nahrejeme aby boli horúce. Keď cukor skaramelizuje prilejeme k nemu horúcu smotanu s maslom. Krátko povaríme až sa karamel úplne roztopí. Na záve pridáme mandľové lupienky a necháme zmes mierne vychladnúť.
- Kysnuté cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche a preložíme ho na veľký plech. Na vrch cesta nanesieme mandľovú zmes a rozložíme ho rovnomerne po povrchu cesta. Cesto necháme piecť pri 200C do zlatista (ca. 25min).
- Potom ho necháme vychladnúť a prerežeme uprostred tak, aby z neho vznikli 2 veľké pláty (vrchný s mandľovou zmesou).
- Na plnku zohrejeme mlieko. Odobereme z neho za 3PL a tie zmiešame s cukrom a vanilkovým pudingovým práškom. Keď mlieko zovrie pridáme pudingovú zmes a rýchlo miešame až vznikne hustý puding. Ten necháme kompletne vychladnúť.
- Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha so stužovačom a vanilkovým cukrom ako aj štipkou soli. Keď je puding studený, zašľaháme doňho maslo izbovej tepoty a na záver pridáme šľahačkovú smotanu.
- Plnku nanesieme na spodný plát zákusku a naňho položíme vrchný plát. Takto pripravený zákosk necháme aspoň hodinu pred servírovaním chladiť.