Malinovo-makový zákusok bez múky

Tento zákusok je pripravený bez múky a vyznačuje sa lahodnou šťavnatou tvarohou plnkou s aromatickými malinami. Výborne chutí najmä chladený. Skvelý zákusok do horúcich letných dní.

Na piškótu potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 160g pomletého maku
  • 40g vanilkového pudingového prášku (1 balenie)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml roztopeného masla
  • 100ml vody

Na tvarohovú plnku:

  • 500g jemného tvarohu
  • 200g kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
  • 1 vanilkový cukor
  • 100g pr. Cukru
  • 1 balenie drtenej želatíny
  • 3Pl vody

Na malinovú vrstvu:

  • 300g malín
  • 500g vody/malinovej šťavy
  • 2 balenia červeného tortového želé (na 1/2l tekutiny)
  • 4Pl kr cukru

Postup:

  • Trúbu si zapneme a necháme vyhrievať na 160C.
  • Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. Odložíme stranou. Potom vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista.
  • K žĺtkom pridáme roztopené a vychladnuté maslo, prášok do pečiva, vodu, pomletý mak a pudingový prášok a vypracujeme hladké cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
  • Veľký plech na pečenie (môj má 33*22cm) vyložíme papierom na pečenie. Cesto nalejeme na plech a necháme piecť ca. 35min. do zlatista.
  • Následne necháme cesto vychladnúť a okolo neho umiestnime cukrárenskú obruč.
  • Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh s cukrom a smotanou. Želatínu zalejeme 3PL mierne teplej vody a vložíme do hrnca. Ten krátko (max. 30sek.) nahrejeme, aby bol hrniec horúci, ale aby sa želatína neprehriala. Následne želatínu miešame (mimo ohňa) až sa úplne roztopí.
  • Potom do želatíny pridáme za 1PL tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Želatínu nalejeme do zvyšnej tvarohovej zmesi a dobre premiešame.
  • Tvarohovú zmes nalejeme na piškótu a necháme pol hodinu v chlade tuhnúť.
  • Do hrnca dáme malinovú šťavu (vodu) a dochutíme cukrom. Pridáme tortové želé a zohrievame za stáleho miešania až vznikne hustá zmes.
  • Maliny pridáme ku koncu varenia aby sa nerozpadli len mierne nahriali (to predĺži ich životnosť).
  • Želé nalejeme na piškótu a necháme ďaľšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*