Tento zákusok je pripravený bez múky a vyznačuje sa lahodnou šťavnatou tvarohou plnkou s aromatickými malinami. Výborne chutí najmä chladený. Skvelý zákusok do horúcich letných dní.
Na piškótu potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 160g pomletého maku
- 40g vanilkového pudingového prášku (1 balenie)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml roztopeného masla
- 100ml vody
Na tvarohovú plnku:
- 500g jemného tvarohu
- 200g kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
- 1 vanilkový cukor
- 100g pr. Cukru
- 1 balenie drtenej želatíny
- 3Pl vody
Na malinovú vrstvu:
- 300g malín
- 500g vody/malinovej šťavy
- 2 balenia červeného tortového želé (na 1/2l tekutiny)
- 4Pl kr cukru
Postup:
- Trúbu si zapneme a necháme vyhrievať na 160C.
- Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. Odložíme stranou. Potom vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista.
- K žĺtkom pridáme roztopené a vychladnuté maslo, prášok do pečiva, vodu, pomletý mak a pudingový prášok a vypracujeme hladké cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
- Veľký plech na pečenie (môj má 33*22cm) vyložíme papierom na pečenie. Cesto nalejeme na plech a necháme piecť ca. 35min. do zlatista.
- Následne necháme cesto vychladnúť a okolo neho umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh s cukrom a smotanou. Želatínu zalejeme 3PL mierne teplej vody a vložíme do hrnca. Ten krátko (max. 30sek.) nahrejeme, aby bol hrniec horúci, ale aby sa želatína neprehriala. Následne želatínu miešame (mimo ohňa) až sa úplne roztopí.
- Potom do želatíny pridáme za 1PL tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Želatínu nalejeme do zvyšnej tvarohovej zmesi a dobre premiešame.
- Tvarohovú zmes nalejeme na piškótu a necháme pol hodinu v chlade tuhnúť.
- Do hrnca dáme malinovú šťavu (vodu) a dochutíme cukrom. Pridáme tortové želé a zohrievame za stáleho miešania až vznikne hustá zmes.
- Maliny pridáme ku koncu varenia aby sa nerozpadli len mierne nahriali (to predĺži ich životnosť).
- Želé nalejeme na piškótu a necháme ďaľšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.