Táto orechová plnka pekne drží tvar a chuti šťavnato v klasickom kysnutom závine.
Recept na základne cesto na závin – https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
Na plnku potrebujete:
- 200g na jemno pomletých orechov (vlaššské/liskovce)
- 50g na hrubo posekaných orechov
- 2PL strúhanky (alebo za 2PL pomletých detských piškôt)
- 200ml mlieka
- 50g kr. cukru
- 2PL sušených hrozienok
- 1 veľké jablko
Postup:
- Podľa základného cesta si pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme prikryté ca. 1 hod. kysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to necháme mlieko s cukrom zovrieť. Do horúceho mlieka vložíme hrozienka, orechy, strúhanku a dobre premiešame. Necháme 5min. nabopnať. Potom pridáme jablko postrúhané na hrubo a premiešame.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do obdĺžnika. Cesto potrieme maslom a nanesieme na 2/3 cesta plnku. Cesto zavinieme tak, aby cesto bez plnky bolo na konci závinu. Oba konce závinu dobre uzavrieme.
- Cesto prenesieme na plech a prikryté necháme ešte 20min. kysnúť.
- Potom do cesta urobíme na 2-3 miestach vidličkou malé vpichnutie zo strany a vrch cesta potrieme žĺtkom.
- Cesto pečieme ca. 25 min. pri 170C do zlatista.