V zahrade mi z minulého roku prezimoval pór, takže mám z neho úžitok aj na jar, keď v záhrade ešte mnoho čerstvej zeleniny nerastie. Táto polievka je za pár minút hotová a krásne krémovitá aj bez zahusťovania.
Postup:
- 1-2 ks póru očistíme. Z póru použijeme najmä bielu časť, časť zelenej časti pokrájame na drobno a neskôr podávame pri servírovaní.
- Na oleji a 1PL masla opečieme do zlatista 1 cibuľu pokrájanú na drobno ako aj pór pokrájaný na menšie kusy.
- Keď pór začne dostávať zlatistú farbu, pridáme 2 zemiaky pokrájané na kocky a zalejeme 1,5l vody/vývaru. Pridáme tiež za 1 malú šálku obvsených vločiek a dochutíme soľou, čiernym korením a drtenou rascou.
- Takto necháme spolu 20min. variť. Potom ponorným mixérom rozmixujeme na jemno a pridáme ešte za 100ml šľahačkovej smotany.