Rýchla sladkosť s vanilkovou plnkou, ktorá výborne drží tvar a netečie.
Potrebujete na plnku:
- 250ml mlieka
- 2 balenia vanilkového cukru
- 2 žĺtka
- 3PL kr. cukru
- 20g kukuričného škrobu (alebo pudingového prášku zlatý klas)
- 2PL hl. múky
- 3PL masla izbovej teploty
Okrem toho:
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 žĺtko na potretie
- prípadne hrubý či trstinový cukor na posypanie
Postup:
- Najskôr si pripravíme plnku. Do hrnca dáme 200ml mlieka a necháme zohrievať.
- Zvyšné mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, žĺtkami, múkou a kukuričným škrobom a kašovitej zmesi bez hrudiek.
- Akonáhle začne mlieko v hrncie vrieť, prilejeme zmes a krátko miešame pokiaľ vznikne hustý puding, potom odoberieme z ohňa a necháme dôkladne vychladnúť.
- Keď je pudingová zmes studená, pridáme maslo a miešame až sa všetko spolu spojí. Zmes dáme do cukráranského vrecúška.
- Lístkove cesto vyroľujeme na pracovnú plochu. Narežeme ho na štvorce a do každého rohu štvorca vyrobíme asi 1cm od okraja zárez. Cesto potom preložíme ako na obrázku.
- Šatôčky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a kraje pomažeme žĺtkom. Kdo chce môže tiež kraje posypať hrubým ale trstinovým cukrom, ktorý počas pečenia skaramelizuje.
- Potom do stredu nanesieme pomocou cukrárenskej špricky vanilkovú zmes.
- Šatôčky necháme piecť pri 180C ca. 25min.