Plnené papriky na turecký spôsob “dolmak”

Na rozdiel od nášho spôsobu prípravy sa táto paprika plní surovou ryžou a surovým bulgurom spolu s hovädzím mletým mäsom. Dlhým dusením sa ryža aj bulgur uvaria priamo v paprike. Je to vynikajúce lahké jedlo vhodné tak do horúcich letných dní ako aj do studených zimných večerov.

Musím hneď úvodom pripomenúť, že uvedené množstvá sú len odhadom, tento recept pripravujem od oka a množstvá prispôsobujem podla množstva zeleniny, ktorú chcem plniť.

Najskôr si pripravím plnku, tá pozostáva z:

  • 250g mleteho hov.mäsa
  • 1-2 šálky ryže
  • 1-2 šálky bulguru
  • 1 Pl sušenej mäty
  • 1 čl sušeného chilli
  • 2 čl soli
  • 1 čl čierneho korenia
  • 1 cibule pokrájanej na drobno
  • za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
  • 50 ml rajčinového pretlaku
  • 3 Pl oleja (napriklad olivového alebo slnečnicového)
  • 2 paradajky postrúhané na hrubom struhlíku
  • a za 1 Pl paprikového pyré “salca
  • kdo nemá dá namiesto 2čl sladkej červenej papriky
  • hlavičky papriky pokrájanej na jemno

Postup:

  1. Tradične sa zvykne hlavička papriky zas nasadiť ale ja to nerobím lebo otvorené papriky sú rýchlejšie hotové. Kdo chce použiť papriku ako prikrývky pridá 1pokrájanú zelenú papriku.
  2. Zmes musí byť vlhká aby sa ryža a bulgur dobre uvarili nakoľko sa pridávajú surové. Okrem toho musí byť zmes dobre premiešaná(je to veľké množstvo surovín preto treba poriadne premiešať).
  3. Potom zmeskou plniť zeleninu. Tradične sa plnia papriky, rajčiny, baklažán cč cukiny, videla som už ale aj plniť cibuľku, zemiaky či kvety tekvice.
  4. Ked je zelenina naplnená, vložím naspodok hrnca šupky od postrúhaných rajčín alebo zopár viničných listov (aby sa počas dlhého varenia zelenina na spodok hrnca neprilepila), pouziť sa môžu aj kosti (napríklad hovädzie),to dodá dodatočnú arómu. Potom na to poukladať zeleninu a podliať trochu zmeskou vývaru a rajčinového pretlaku (zelenina by nemala v tekutine plávať, treba len malo tekutiny a radsej castejsie podlievat).
  5. Ešte na každý kus zeleniny položiť kúsok masla a potom už len variť v uzavretom hrnci na najnižšom ohni ca 1,5hod pokiaľ sú bulgur a ryža mäkké.
  6. Na záver sa zelenina zvykne ešte polievať takou aromatickou tekutinou pre zvysenie chuti. Ta sa vyrobí tak, že sa na oleji osmaží 2Pl mäty, a 1čl chilli ako aj 1Pl paprikovej pasty, zaleje vývarom aby vznikla kašička a ta sa potom rozdelí na zeleninu.
  7. Jedlo sa podáva s bielym jogurtom a chlebíkom.

Aj ked je to trošku pracnejšie jedlo, je veľmi diétne a nádherne aromatické. Moje deti sa ho nevedia dojesť ?. Môžem len odporučiť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*