Nemecké kysnuté žemličky

Nemecko je popri pive, či párkoch známe práve svojím skvelým pečivom. Pečivo sa servíruje v Nemecku nielen na raňajky ale väčšinou aj na večeru (odtiaľ je aj pomenovanie na večeru- Abendbrot- teda večerný chlieb). Každé ráno a večer sú pekárne plné ľudí, ktorí si kupujú čerstvé pečivo, medzi nimi najčastejšie klasické kysnuté žemličky. Tieto sú nenáročné na prípravu a ľahko ich možno pripraviť aj doma. Sú zvnútra krásne nadýchané a zvonku pekne chrumkavé.

Potrebujete:

  1. 500g hl. Múky (alebo T650)
  2. 1/2 čerstvých kvasníc
  3. 3pl kr. Cukru
  4. 1/2 pl soli
  5. 2pl masla izbovej teploty
  6. 300ml vlažnej vody
  7. Sézam, mak, voda na postriekanie

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť až vznikne kvások. Podrobný postup na prípravu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, maslo, kvások a vodu a miesime ca. 10min. až vznikne elastické nelepivé cesto.
  • Cesto pomažeme olejom a misku prikryjeme sáčkom/fóliou. Takto necháme aspoň hodinu kysnúť.
  • Potom z cesta vytvarujeme valec a ten rozdelíme na 10 rovnakých dielov.
  • Každý kus v rukách vytvarujeme do tvaru žemličky.
  • Do jednej misky dáme vodu, do druhej sézam alebo mak. Každú žemličku namočíme z jednej strany do vody a potom do sézamu.
  • Položíme na plech. Prikryjeme opäť sáčkom a necháme ca. 20 ešte oddychovať. Medzitým si predhrejeme trúbu na 200°C.
  • Žemličky postriekame výdatne vodou a potom ich dáme piecť. Po 20min. Opäť postriekame vodou a necháme ešte 10-15min. Zapekať do zlatista.
Takto vyzerá dobre vykysnuté cesto, plné vzduchových bubliniek, ktoré mu dodaju na vláčnosti

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*