Tento tak elegantne pomenovaný desert som raz našla v jednej starej kuchárskej knihe a musím povedať, že u nás sa stretol z nevídaným úspechom. Tento recept pochádza z Anglicka a vraj ho obľubovala aj samotná britská panovníčka, preto je po nej pomenovaný. Bábovka je krásne vláčna a vďaka ďatliam má karamelovú arómu.
Potrebujete:
- 2 vajíčka
- 100g kr. cukru
- 120 sušených ďatlí bez kôstky
- 100ml vrelej vody
- 100g pomletých orechov (vlašškých alebo mandlí)
- 100g hladkej múky
- štipka soli
- 70g roztopeného masla
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Postup:
- Ďatle pokrájame na drobno a zalejeme ich vriacou vodou. Necháme 20min. stáť až zmäkknú a voda vychladne.
- Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom a štipkou soli do penista. Pridáme vychladnuté maslo.
- Ďatle rozsekáme aj spolu s vodou kuchynským robotom alebo ponorným mixérom na kašu. Pridáme k vajíčkovej zmesi.
- Na záver primiešame suché položky- múku, orechy, prášok do pečiva.
- Bábovkovú formu vymastíme a nalejeme do nej cesto.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 160C ca. 35min. Z formy bábovku vyklopíme až keď cesto kompletne vychladne aby sa nám nepotrhala.