Domáce cestoviny- torteliny

Vyrobiť doma cestoviny si vyžaduje trochu čas, ale výsledok stojí za to. Takisto si takto dokážete vyrobiť plnku podľa chuti a tým dodať cestovinám individuálnu nótu.

Prístroje na cestoviny sú dostupné za relatívne nízsku cenu (najmä tie manuálne bez elektrického pohonu) a určite sa oplatí si takýto prístroj zakúpiť domov. S ním dokážete cesto vygúľať do skoro priehľadnej hrúbky, čo by bolo valčekom tažko možné.

Toto cesto je univerzálne použiteľné na výrobu tortelín, raviól či iných plnených cestovinových pochútiek. Plnky môžete voliť podľa chuti, ja som tentoraz zvolila špenátovú a mäsovú plnku, takisto výborná je tiež bryndzová, šunková či nivová plnka.

Na cesto potrebujete:

  • 300g polohrubej alebo hrubej múky
  • 1 vajíčko + 1 žĺtko
  • 1 čl soli
  • ca. 100ml vody

Mäsová plnka

  • 100g kuracieho alebo hovädzieho mletého mäsa
  • 50g ricotta syru
  • soľ, čierne korenie

Špenátová plnka:

  • 50g mrazeného špenátu alebo za hrsť čerstvého
  • 50g ricotta syru
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Múku zmiešame so soľou a vajíčkom.
  • Postupne pridávame vodu a miesime až cesto dostane elastickú konzistenciu. Na to treba miesiť aspoň 5-10min.
  • Následne cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho hodinu oddyhovať.
  • Cesto premiesime a rozgúľame na pár kusov. Tie potom pomocou lisu na cestoviny najskôr dvakrát pregúľame na najvyššom stupni a potom sa postupne prepracujeme k tenšej konzistencii.
  • Takto na tenko vyguľané cesto dáme na pracovnú plochu a pokrájame na štvorce. Do každého štvorca dáme za 1 čl plnky a konce dobre uzatvoríme (napr. vidličkou).
  • Na špenátovú plnku zmiešame spenát (čerstvý treba najskôr blanžírovať a pokrájať na drobno) s ricottou, soľou a čiernym korením.
  • Na plnku z kuracieho mäsa treba najskôr mäso krátku podusiť a potom rozomlieť na kašu. Pridať ricottu a dochutiť soľou a čiernym korením.
  • Na plnku z hovädzieho mäsa sa pužijeme čerstvé mäso (bez praženia). Toto len dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Do veľkého hrnca necháme zovrieť 3l osolenej vody. Vložíme do nej pripravené cestoviny a varíme krátko až vyplávajú na povrch (podľa veľkosti cestoviny ca. 5min.)
  • Na záver polejeme roztopeným maslom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*