Tieto rezy sú skvelým zákuskom pre slávnostnejšie oslavy či návštevy. Ich príprava nieje technicky náročná, vyžaduje si však viac času, lebo jednotlivé vrstvy musia stuhnúť. Ľahko sa krájajú a vďaka viacerým vrstvám a farebným kontrastom sú aj lákavé na pohľad.
Na piškótové cesto potrebujete:
- 150g kr. Cukru
- 150g hl. Múky
- 50g. Kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
Na malivovú vrstvu potrebujete:
- 250 g mrazeným malín
- 500g jablkovej šťavy
- 2PL kr. cukru (normálneho alebo trstinového)
- 2 balenia červenej želatíny
Na smotanovú vrstvu potrebujete:
- 500g jemného tvarohu
- 250g kyslej smotany
- 1 balenie drtenej čírej želatíny
- 5PL práškového cukru
- citrónová kôra
okrem toho:
- 1 balenie okrúhlych piškót
- jahodová alebo malinová marmeláda
- čokoládové kúsky na ozdobu
Postup:
- Z uvedených prísad na cesto si vypracujeme piškótu. Podobný postup k tomu nájdete tu – https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
- Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (môj plech má 33x22cm) a v predhriatej rúre pri 160C ca. 40min. pečieme do zlatistá.
- Keď piškóta vychladne, tak okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
- Piškótové cesto potom potrieme marmeládou. Potom na marmeládu poukladáme vrstvu piškót tak, aby sa dotýkali, ale neprekrývali.
- Na malinovú vrstvu dáme do hnrca maliny, ako aj jablkovú šťavu a cukor a odokryte necháme ca. 10min. variť. Potom hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešania vysypeme želatínu a miešame až sa táto rovnomerne rozmiestni a zmes zahustí.
- Malinovú zmes necháme ešte 10minút chladnúť a potom ju pomocou naberačky nanesieme na piškóty. Necháme v chladničke minimálne hodinu chladnúť.
- Na tvarohovú vrstvu zmiešame tvaroh, cukor, kyslú smotanu a citrónovú kôru.
- Želatínu zalejeme 3PL teplej vody a vložíme do hnrca. Ten krátko (max. 30sek.) nahrejeme, aby bol hrniec horúci, ale aby sa želatína neprehriala. Následne želatínu miešame až sa úplne roztopí.
- Potom do želatíny pridáme za 1PL tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Želatínu nalejeme do zvyšnej tvarohovej zmesi a dobre premiešame.
- Tvarohovú zmes nalejeme na stuhnutú malinovú vrstvu a rezy necháme aspoň 4 hodiny stáť v chlade.
- Na záver ozdobíme vrch zákusku kúskami čokolády.