Tento dusený pokrm vyžaduje krátku predpípravu, zvyšok práce prevezme hrniec, najepšie tlakový. Ideálny pokrm, keď si popri varení chcete dobehnúť iné domáce práce.
Potrebujete:
- 500g hovädzieho mäsa (optimálne roštenka) pokrájané na plátky
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, sušené čili
- 1 konzerva zaváraných šampiňónov
- 2PL zemiakového škrobu
- 300ml vody
- posekaná petržlenová vňať alebo pažítka na servírovanie
Postup:
- Mäsové plátky umyjeme, osušíme a jemne poklepeme mäsovým tĺčikom. Posolíme.
- Hrniec zohrejeme a keď je horuci pridáme olej a na vysokom ohni zprudka opečieme pláty najskôr z jednej strany.
- Potom plátky obrátime a ich opečenú stranu okoreníme zvyšnými koreninami (čierne, grilovacie korenie a čili). Tak zabránime, že nám koreniny počas prudkého opekania zhoria.
- Pridáme na veľké kusy pokrájanú cibuľu a krátko spolu opražíme. Potom zaleje vodou, hrniec uzavrieme a oheň znížime na minimum.
- Takto uzavreté mäso dusíme v tlakovom či liatinovom hrnci ca. 1 hodinu, v normálnom hrnci raz tak dlho až je mäso mäkké.
- Šampiňóny zlejeme zo štavy a pridáme k mäsu. Plátky krátko vyberieme a odložíme stranou,
- Zemiakový škrob rozmiešame v 2PL studenej vody a prilejeme k mäsu. Miešame pokiaľ sa omáčka nezahustí. Podľa potreby ešte dochutíme soľou, či čiernym korením. Potom vrátime mäso späť do omáčky.
- Servírujeme napríklad s uvarenou ryžou či zemiakmi.