Tradičná nemecká kuchyňa sa vyznačuje rôznymi receptami na guľky vyrobené z krupicového, zemiakového či múkového cesta. Tieto sa servírovali buď na slano (so špenátom, kyslou kapustou, červenou dusenou kapustou a mäsom) ale takisto aj na sladko (s kompótom, ovocím, orechami atď).
Jedným z takýchto receptov je tiež moja obmena receptu na zemiakové guľky, ktorý je skvelým receptom na využitie zvyškov uvarených zemiakov či zemiakovej kaše. Okrem zemiakov sa v guľkách nachádza odpaľované cesto, ktoré dominuje chuťovo a dodáva guľkám výraznú maslovú arómu.
Potrebujete (na 8 veľkých knedlíkov):
- 0,5 kg uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 3PL masla (obyčajného alebo bylinkového)
- 1 kávovú šálku (150ml) hrubej múky alebo krupice
- 2 šálky mlieka
- 1 vajíčko + 1 žĺtok
- soľ, čierne korenie, bylinky
- strúhanku na obalovanie
Na nivovú omáčku potrebujete:
- 2PL masla
- 2PL hl. múky
- 150ml vývaru (najlepšie hovädzieho)
- 150ml mlieka
- 100g syru niva (alebo gorgonzola)
- čerstvú pažítku
- 2-3 sušené rajčiny
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Zemiaky uvarené bez šupky alebo zemiakovú kašu rozmixujeme na hladko (normálne sa kaša nesmie pripravovať mixérom, lebo sa v nej uvoľní veľa škrobu a ostane tak maznavá, ale v tomto prípade je táto konzistencia želaná).
- V hrnci necháme rozpustiť maslo, prisypeme múku a krátko spolu popražíme. Zalejeme mliekom a za miešania necháme zovrieť. Miešame varechou, až cesto zhustne a začne sa prilepovať na dno hrnca. Potom ho necháme dôkladne vychladnúť.
- Veľký hrniec s min. 2 l vody dáme zohriať. Keď voda zovrie, osolíme 1 PL soli.
- K rozmáganým zemiakom pridáme vajíčko, žĺtko a vychladnuté múkové cesto. Premiešame a mokrými rukami vypracujeme guľky.
- Guľky hádžeme do vriacej vody, potom oheň znížime a necháme ca. 5min. variť pokiaľ nevyplávajú na povrch.
- Následne guľky vyberieme pomocou deravej naberačky, odložíme na tanier a necháme trochu vychladnúť.
- Do misky nasypeme trochu strúhanky a guľky v nej obalíme. Kdo chce, môže tiež strúhanku krátko v panvici na sucho (bez oleja) opiecť predtým, než v nej obalí guľky. Dodá to guľkám dodatočnú arómu.
- Na omáčku v hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a krátko spolu opražíme. Zalejeme vývarom a mliekom a dobre rozmiešame aby zanikli všetky prípadné hrudky.
- Potom za miešania necháme zovrieť. Pridáme syr niva a miešame až pokiaľ sa neroztopí. Potom odoberieme z ohňa.
- Sušené rajčiny pokrájame na drobno ako aj pažítku. Pridáme k omáčke. Opatrne ešte dochutíme soľou a korením (keďže aj Niva aj sušené rajčiny obsahujú soľ, treba soliť obozretne).
- Pri servírovaní podávame guľky s výdatnou dávkou omáčky.