Zemiakové guľky zo zvyškov kaše s nivovou omáčkou

Tradičná nemecká kuchyňa sa vyznačuje rôznymi receptami na guľky vyrobené z krupicového, zemiakového či múkového cesta. Tieto sa servírovali buď na slano (so špenátom, kyslou kapustou, červenou dusenou kapustou a mäsom) ale takisto aj na sladko (s kompótom, ovocím, orechami atď).

Jedným z takýchto receptov je tiež moja obmena receptu na zemiakové guľky, ktorý je skvelým receptom na využitie zvyškov uvarených zemiakov či zemiakovej kaše. Okrem zemiakov sa v guľkách nachádza odpaľované cesto, ktoré dominuje chuťovo a dodáva guľkám výraznú maslovú arómu.

Potrebujete (na 8 veľkých knedlíkov):

  • 0,5 kg uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
  • 3PL masla (obyčajného alebo bylinkového)
  • 1 kávovú šálku (150ml) hrubej múky alebo krupice
  • 2 šálky mlieka
  • 1 vajíčko + 1 žĺtok
  • soľ, čierne korenie, bylinky
  • strúhanku na obalovanie

Na nivovú omáčku potrebujete:

  • 2PL masla
  • 2PL hl. múky
  • 150ml vývaru (najlepšie hovädzieho)
  • 150ml mlieka
  • 100g syru niva (alebo gorgonzola)
  • čerstvú pažítku
  • 2-3 sušené rajčiny
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Zemiaky uvarené bez šupky alebo zemiakovú kašu rozmixujeme na hladko (normálne sa kaša nesmie pripravovať mixérom, lebo sa v nej uvoľní veľa škrobu a ostane tak maznavá, ale v tomto prípade je táto konzistencia želaná).
  • V hrnci necháme rozpustiť maslo, prisypeme múku a krátko spolu popražíme. Zalejeme mliekom a za miešania necháme zovrieť. Miešame varechou, až cesto zhustne a začne sa prilepovať na dno hrnca. Potom ho necháme dôkladne vychladnúť.
  • Veľký hrniec s min. 2 l vody dáme zohriať. Keď voda zovrie, osolíme 1 PL soli.
  • K rozmáganým zemiakom pridáme vajíčko, žĺtko a vychladnuté múkové cesto. Premiešame a mokrými rukami vypracujeme guľky.
  • Guľky hádžeme do vriacej vody, potom oheň znížime a necháme ca. 5min. variť pokiaľ nevyplávajú na povrch.
  • Následne guľky vyberieme pomocou deravej naberačky, odložíme na tanier a necháme trochu vychladnúť.
  • Do misky nasypeme trochu strúhanky a guľky v nej obalíme. Kdo chce, môže tiež strúhanku krátko v panvici na sucho (bez oleja) opiecť predtým, než v nej obalí guľky. Dodá to guľkám dodatočnú arómu.
  • Na omáčku v hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a krátko spolu opražíme. Zalejeme vývarom a mliekom a dobre rozmiešame aby zanikli všetky prípadné hrudky.
  • Potom za miešania necháme zovrieť. Pridáme syr niva a miešame až pokiaľ sa neroztopí. Potom odoberieme z ohňa.
  • Sušené rajčiny pokrájame na drobno ako aj pažítku. Pridáme k omáčke. Opatrne ešte dochutíme soľou a korením (keďže aj Niva aj sušené rajčiny obsahujú soľ, treba soliť obozretne).
  • Pri servírovaní podávame guľky s výdatnou dávkou omáčky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*