liate_kysnute_cesto

Liate kysnuté cesto

V starej kuchárskej knihe mojej babky sa spomína liate kysnuté cesto. Toto je vhodné napríklad na prípravu bábovky či buchiet z plechu prípadne kysnutých koláčov s ovocím.

Na rozdiel od klasického cesta sa toto cesto necháva kysnúť priamo vo forme na pečenie. Takisto je toto cesto tekutejšie ako klasické kysnuté cesto. Už dlho som sa chystala ho vyskúšať a som príjemne prekvapená jeho nadýchanou a vláčnou konzistenciu. Okrem toho je veľmi nenáročné na prípravu, ideálne pre všetkých, ktorí sa kysnutého cesta obávajú. Krásne lahodné cesto, ktoré oplatí vyskúšať.

Prísady:

  • 500g polohrubej múky
  • 500ml mlieka
  • 150g kr.cukor
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1pl kr.cukru na kvások
  • 1pl soli

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky spolu s cukrom a dobre premiešame. Potom necháme 5min. stáť až sa vytvorí kvások. Presný popis výroby kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do vysokej misky dáme múku, mlieko, maslo, kvások, cukor, vajíčko a soľ a všetko miesime aspoň 10min. až vznikne vláčne a elastické cesto.
  • Cesto nalejeme do formy na pečenie (podľa toho čo robíme buď bábovkovú formu alebo plech) a zakryté necháme na teplom mieste ďaľších 30min. kysnúť.
  • Keď pripravujeme buchty, tak na plech nanesieme najskôr len 1/2 cesta, naňho dáme s odstupom kôpky marmelády a na to nalejem zvyšné cesto. Necháme potom takto zakryté kysnúť.
  • Ak pripravujeme kysnutý koláč, tak cesto nanesieme na plech a po vykysnutí ho ozdobíme ovocím. ktoré pocukríme.
  • Cesto necháme piecť pri 180C ca. 25min. do zhnednutia.

2 komentáre

  1. Pingback: Bábovka z kysnutého cesta

  2. Pingback: Makový koláč z mesta Thüringen

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*