V starej kuchárskej knihe mojej babky sa spomína liate kysnuté cesto. Toto je vhodné napríklad na prípravu bábovky či buchiet z plechu prípadne kysnutých koláčov s ovocím.
Na rozdiel od klasického cesta sa toto cesto necháva kysnúť priamo vo forme na pečenie. Takisto je toto cesto tekutejšie ako klasické kysnuté cesto. Už dlho som sa chystala ho vyskúšať a som príjemne prekvapená jeho nadýchanou a vláčnou konzistenciu. Okrem toho je veľmi nenáročné na prípravu, ideálne pre všetkých, ktorí sa kysnutého cesta obávajú. Krásne lahodné cesto, ktoré oplatí vyskúšať.
Prísady:
- 500g polohrubej múky
- 500ml mlieka
- 150g kr.cukor
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko
- 20g čerstvých kvasníc
- 1pl kr.cukru na kvások
- 1pl soli
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky spolu s cukrom a dobre premiešame. Potom necháme 5min. stáť až sa vytvorí kvások. Presný popis výroby kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Do vysokej misky dáme múku, mlieko, maslo, kvások, cukor, vajíčko a soľ a všetko miesime aspoň 10min. až vznikne vláčne a elastické cesto.
- Cesto nalejeme do formy na pečenie (podľa toho čo robíme buď bábovkovú formu alebo plech) a zakryté necháme na teplom mieste ďaľších 30min. kysnúť.
- Keď pripravujeme buchty, tak na plech nanesieme najskôr len 1/2 cesta, naňho dáme s odstupom kôpky marmelády a na to nalejem zvyšné cesto. Necháme potom takto zakryté kysnúť.
- Ak pripravujeme kysnutý koláč, tak cesto nanesieme na plech a po vykysnutí ho ozdobíme ovocím. ktoré pocukríme.
- Cesto necháme piecť pri 180C ca. 25min. do zhnednutia.
Pingback: Bábovka z kysnutého cesta
Pingback: Makový koláč z mesta Thüringen