Toto maslové pečivo je krásne krehučké a veľmi trvácne, v uzavretej nádobe vydrží chutné aj mesiac. Cesto je rýchlo hotové a netradične sa doňho pridáva ocot, ktorý necítiť ale dodá cestu správnu konzistenciu.
Potrebujete:
- 200g masla izbovej teploty
- 2 vajíčka
- 2PL octu
- 2PL oleja
- 1PL soli
- 1PL kr. cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 400g hl. múky
Postup:
- Jedno vajíčko rozbijeme a oddelíme žĺtko od bielka. Bielka dáme do misky a žĺtko na potretie odložíme stranou. Pridáme do misky tiež celé druhé vajíčko.
- Okrem toho pridáme tiež ocot, olej, maslo, soľ, cukor, prášok do pečiva a postupne pridávame preosiatú múku.
- Rukami miesime cesto až sa všetky komponenty spoja do elastického cesta.
- Cesto netreba nechať stáť ale možno hneď ďalej spracovať a vytvarovať do požadovaného tvaru. Napríklad rozvaľkáme a rozrežeme na štvorce alebo vygúľame šúľance a tie zatočíme.
- Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na záver každý kus potrieme žĺtkom a posypeme soľou, prípadne sezamom alebo syrom.
- Pri 180C necháme piecť ca. 8-10min. do zlatista.
- Uskladňujeme v uzavretej nádobe.