Veľmi ma fascinujú tradičné vianočné recepty z iných kútov sveta a tento rok som sa zamerala hlavne na škandinávske krajiny, kde som trávila tento rok leto a ktoré si ma úplne podmanili. Bola som prekvapená akú silnú kulinársku tradíciu tieto krajiny, či už Nórsko, Švédsko či Dánsko, majú a tiež rozmanitosťou ich receptov.
Tieto keksíky ma hneď zaujali, nakoľko ide do ních uvarené vajíčko, čo som ešte v žiadnom sladkom recepte nevidela. To im dodá na peknej žltkastej farbe.
Potrebujete:
- 1 uvarený žĺtok
- 1 surové vajíčko
- 125g masla izbovej teploty
- 100g práškového cukru
- 150g hl. múky
- kôra z pomaranča
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Vajíčko uvaríme na tvrdo, ošúpeme a žĺtko rozmrvíme alebo pretlačíme cez sítko do misky.
- K tomu pridáme maslo, múku, cukor, čerstvé vajíčko ako aj postrúhanú kôru z pomaranča a všetko dobre rukami premiesime až vznikne hladké cesto.
- To zamotáme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu oddychovať v chlade.
- Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na 0,5cm. Tradične sa vykrajujú z cesta krúžky a tie sa potom potrú žĺtkom ale ja som sa rozhodla pre túto formu sobov, ktorá mi ešte viac pripomína nórsko.
- Po upečení keksíkov posypať tieto práškovým cukrom a uskladniť v uzatvárateľnej nádobe.