Vianočné mlyny

Raz som videla jedno fínske pečivo, ktorého tvar pripomínal krásny mlyn. Hneď som si zaumienila tento tvar skúsiť pri vianočnom pečení. Keďže som nemala predlohu, trvalo mi chvíľku pokial som prišla na to ako disiahnúť tento tvar, ale po viacerých pokusoch som nakoniec našla relatívne jednoduchý spôsob, ktorý prikladám ako fotopostup.

Recept na základne maslové sušienkové cesto nájdete tu -https://recepis.sk/2018/12/19/3-2-1-susienky/

Okrem toho potrebujete:

  • Jahodovú marmeládu
  • Kandizované čerešne

Postup:

  • Podľa základného receptu si pripravíme cesto a to necháme aspoň hodinu odpočívať v chlade.
  • Následne cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na 0.5cm hrúbku.
  • Okraje cesta odrežeme tak, aby vznikol tvar obdlžníka.
  • Následne vodorovne rozrežeme cesto na 10cm hrubé pásy a potom ešte zvislo takisto na 10cm pásy. Výsledkom by malo byť viacero štvorcov o rozmere 10x10cm.
  • Každý štvorec si potom narežeme z každej strany tak aby narezaná plocha končila asi 1cm pred stredom štvorca (pozri obrázok).
  • Do tohto vzniknutého priestoru potom vložíme za 1malú čajovú lyžičku marmelády a potom vždy jeden z cípov trojuholníka preložíme smerom na stred (p. Obrázok). Treba sa rozhodnúť buď pre pravý alebo lavý cíp trojuholníka a potom ten istý vždy preložiť (teda buď vždy pravú stranu alebo ľavú).
  • Na záver umiestnime do stredu kandizovanú čerešňu a pečivo prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečivo necháme piecť pri 180°C ca. 10 min. Pred odobraním z plechu najskôr necháme pečivo dôkladne vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*