Toto cesto v sebe spája výhody kysnutého cesta (krásne nadýchané) s výhodami maslových keksov (aromatické a chrumkavé). Ideálne cesto na slané jednohubky- tyčinky, pagáčiky alebo iné slané pochutiny.
Potrebujete:
- 1 šálka masla (1 šálka- 250ml)
- 1/2 balenia čerstvých kvasníc (20g)
- 1PL soli
- 2PL cukru
- 1+1 vajíčko
- 3 šálky múky
- Voda
- Na posypanie rascu/sezam/mak
Postup:
- Kvasnice rozdrobiť do misky a posypať 1PL cukru. Pomiešať a 10min. nechať oddychovať. (presný postup na výrobu kvásku si možno prečítať aj tu – https://recepis.sk/?s=kvasok)
- Kvások premiešať s 1 vajíčkom a 1 bielkom (žĺtok odložiť stranou na potretie jednohubiek pred pečením). Pridať soľ, múku a vypracovať vláčne cesto, podľa potreby pridať vlažnú vodu (ca. 50ml). Cesto nechať aspoň 10min. miesiť. Potom ho vložiť do misky na kysnutie a nechať 1 hod. prikryté kysnúť.
- Cesto potom dať na pomúčenú pracovnú plochu, rozvaľkať na 1 cm a ďalej spracovať podľa chuti. Buď pokrájať na úzke pásy a vyrobuť tyčinky alebo formičkou vykrojiť rôzne tvary.
- Tie poukladať na plech, potrieť žĺtkom a posypať podľa chute sézamom alebo rascou. Piecť pri 180C do zlatista (podľa veľkosti pečiva ca. 20min).