tycinky kysnute maslove cesto recept slane obcerstvenie

Maslové kysnuté cesto bez váženia

Toto cesto v sebe spája výhody kysnutého cesta (krásne nadýchané) s výhodami maslových keksov (aromatické a chrumkavé). Ideálne cesto na slané jednohubky- tyčinky, pagáčiky alebo iné slané pochutiny.

Potrebujete:

  • 1 šálka masla (1 šálka- 250ml)
  • 1/2 balenia čerstvých kvasníc (20g)
  • 1PL soli
  • 2PL cukru
  • 1+1 vajíčko
  • 3 šálky múky
  • Voda
  • Na posypanie rascu/sezam/mak

Postup:

  • Kvasnice rozdrobiť do misky a posypať 1PL cukru. Pomiešať a 10min. nechať oddychovať. (presný postup na výrobu kvásku si možno prečítať aj tu – https://recepis.sk/?s=kvasok)
  • Kvások premiešať s 1 vajíčkom a 1 bielkom (žĺtok odložiť stranou na potretie jednohubiek pred pečením). Pridať soľ, múku a vypracovať vláčne cesto, podľa potreby pridať vlažnú vodu (ca. 50ml). Cesto nechať aspoň 10min. miesiť. Potom ho vložiť do misky na kysnutie a nechať 1 hod. prikryté kysnúť.
  • Cesto potom dať na pomúčenú pracovnú plochu, rozvaľkať na 1 cm a ďalej spracovať podľa chuti. Buď pokrájať na úzke pásy a vyrobuť tyčinky alebo formičkou vykrojiť rôzne tvary.
  • Tie poukladať na plech, potrieť žĺtkom a posypať podľa chute sézamom alebo rascou. Piecť pri 180C do zlatista (podľa veľkosti pečiva ca. 20min).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*