Táto omáčka sa hodí výborne k dusenému alebo pečenému mäsu.
Postup:
- 500g bielych šampiónov očistiť a pokrájať na tenké plátky.
- Do panvice pridať 2PL masla a trochu oleja a šampióny do panvice rozložiť, tak aby každý kus mal miesto (kdo má menšiu panvicu urobí na dvakrát).
- Šampióny osoliť, okoreniť čiernym korením a trochou sušeného cesnaku. Nechať z každej strany opekať ca.2min. pokiaľ dostanú zlatistú farbu. Potom odložiť stranou.
- Do panvice pridať ešte za 1PL masla ako aj 2PL hl. múky a krátko spolu opražiť.
- Zaliať 250ml vývaru. Ja som na vývar použila šťavu z duseného kuracieho mäsa. Na to som kuracie prsia okorenila soľou, čiernym korením a opiekla zprudka v hrnci. Pridala 1 cibuľu pokrájanú na drobno ako aj 250ml vody a zakryté nechala 15min. pomaly dusiť. Šťavu som potom zliala cez sitko a nechala mierne vychladnúť.
- K vývaru pridať tiež 1/2 opražených šampiónov a nechať spolu 10min. dusiť. Potom rozmixovať ponorným mixérom.
- Na záver priliať ešte 200ml mlieka/sladkej smotany. Nechať zovrieť. Ak je omáčka ešte málo hustá, pridať za 1čl zemiakového škrobu rozmiešanom v troche studenej vody. Zmes priliať a premiešať.
- Podľa chuti dochutiť ešte soľou, čiernym korením a 1/2PL octu.
- Servírovať posypané zvyšnými opečenými šampiónmi.