Tento pokrm i keď je pôvodom z Rakúska sa teší v Nemecku nevídanej obľube. Jeho príprava je trošku náročnejšia na postup, nakoľko treba dosiahnuť aby cesto bolo zvonku chrumkavé, zvnútra dostatočne prepečené a pritom nestratilo ľahkosť.
Potrebujete:
- 3 malé šálky (1 šálka -150ml) hl.múky
- 1,5 šálky mlieka
- 5 vajíčok
- 1/2 šálky kr. cukru
- štipka soli
- 1/2 šálky roztopeného masla
Postup:
- Bielka vyšľahať do pevnej peny a odložiť stranou.
- Žĺtka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať roztopené ale vychladnuté maslo a ďalej šľahať.
- Potom pridať soľ, mlieko a múku a vypracovať vláčne cesto.
- Na záver pomalými pohybmi primiešať bielkovú penu.
- Pripraviť si 2 panvice (najlepšie rovnako veľké). Jednu nahriať na ohni tak aby bola horúca.
- Do zohriatej panvici dať za 2PL masla a trochu oleja a vyliať zmes. Oheň stlmiť úplne na minimum a takto nechať pomaly zmes 10min. piecť.
- Potom neprepečenou stranou na vrch preklopiť zmes do druhej panvici a opäť nechať 10min. prepekať. Na záver pomocou 2 plochých varešiek roztrhať zmes na “trhance”.
- Servírovať posypané práškovým cukrom alebo škoricovým cukrom. Ideálnou prílohou je tiež kompót a vyšľahaná šľahačka.