Počas dovolenky v švédsku sa mi dostala do ruky jedna kuchárska kniha, v ktorej bol recept na Quiche s hráškom. Ten ma hneď oslovil a zaumienila som si ho neskôr pripraviť. Okrem hrášku som ho obohatila aj o syr Feta a cukinu.
Potrebujete na cesto:
- 80g masla izbovej teploty
- 225g hl. múky
- 1 vajíčko
- 1čl soľ
- 100ml mlieka
Na plnku potrebujete:
- 3 vajíčka
- 200g Feta syru
- 200g kyslej smotany
- 2 jarné cibuľky
- 100g hrášku
- 1 cukina
- 50g slaniny/údeného mäsa (kdo chce bezmäsitú verziu môže vynechať)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie, bylinky (petržlen, pažítka)
Postup:
- Vajíčko vymiešať s maslom, múkou, mliekom a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabaliť do fólie a nechať aspoň 1/2 hod. v chlade tuhnúť.
- Potom cesto vyrolovať medzi 2 papiermi na pečenie a tie dať do vymastenej formy na pečenie. Cesto pritlačiť na formu a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy odrezať.
- Na plnku zmiešať vajíčka so soľou, čierným korením, kyslou smotanou, cesnakom, bylinkami a na jemno posekanou slaninou/salámou/mäsom. Pridať rozdrobený feta syr.
- Potom plnku naliať na pripravené cesto. Cukinu pokrájať na tenko a vložiť do tekutej plnky. Priestory medzi cukinou vyplniť hráškom.
- Quiche nechať piecť pri 180C ca. 35min. do zlatista. Pred krájaním nechať vychladnúť.