Portugalské košíčky „pasteis de nata“

Tento recept som si priniesla z môjho cestovania po Portugalsku, kde si možno túto sladkosť dopriať v každom lokále. Tieto košíčky vyrobené z lístkového cesta su nielen rýchlo hotové ale chutia zvonku chrumkavo a zvútra po výbornej škoricovej plnke. Su tiež relatívne dlho trvácne, aj po 2-3 dňoch chutia rovnako dobre. Okrem toho je to výborný recept na využitie väčšieho množstva žĺtkov, ktoré ostanú napríklad po pavlovovej torte.

Potrebujete:

  • 1 lístkové cesto
  • 250ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 5PL kr. cukru
  • 1 čl škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 3PL kukuričného škrobu (alebo to isté množstvo vanilkového pudingového prášku)

Postup:

  • Lístkové cesto vyrolovať a veľkou  kruhovou formou (optimálne s priemerom 8cm) z neho vyhrojiť 12 kruhov.
  • Pevnú formu na muffiny vymastiť a do každého otvoru vložiť 1 kruh cesta tak aby vznikla akoby mištička.
  • Do studeného mlieka dať škrob, cukor, škoricu a žĺtka a za stáleho miešania priviesť do varu. Potom vzniknutý puding nechať vychladnúť.
  • Pomocou 2 čajových lyžičiek naniesť puding opatrne do košíčkov z cesta a do hladka zmes rozotrieť.
  • Piecť pri 180⁰C ca. 25min. do znednutia.  

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*